15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u TŠC

ZVORNIK – Gradska organizacija Crvenog krsta i Tehnički školski centar sproveli su danas tradicionalnu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi u ovoj srednjoškolskoj ustanovi.

Danojka Mićić, sekretar zvorničkog Crvenog krsta, istakla je da je dobrovoljno davalaštvo jedna od najznačajnijih aktivnosti Crvenog krsta i najhumaniji vid pomoći ljudima.

– Mi vršimo popularisanje dobrovoljnog davalaštva i u saradnji sa službom za transfuziju, školama i Gradskom upravaom organizujemo ovakve akcije čiji je cilj obezbjeđivanje dovoljne količine krvi i pomoć ljudima kojima je ugroženo zdravlje, a takođe i podizanje svijesti o značaju dobrovoljnog davalaštva i motivacija mladih sugrađana da se uključe u slične akcije. Rezultat ovih akcija je značajno povećanje broja davalaca krvi koji daruju prvi put, a to su naši maturanti. Osim toga što je to human čin, dobrovoljni davaoci proveravaju i svoje zdravstveno stanje i ovim putem pozivam sve ljude koji žele da daruju krv da nam se pridruže – rekla je Mićićeva.

Goran Grujić, direktor TŠC-a, izrazio je zadovoljstvo odzivom u akciji koji je iz godine u godinu sve veći.

– Prošle godine je bilo oko četrdeset davalaca, a ove godine taj broj će biti 50. Veoma smo zadovoljni, jer je ove godine znatno veći broj profesora i vannastavnog osoblja koji su se odazvali akciji. Mislim da je ovo najbolji mogući način da pomognemo, a na ovaj način i promovišemo našu školu – naglasio je Grujić.

Dalibor Lipovac, doktor u zvorničkoj Transfuziji, napomenuo je da je ovo prva u nizu akcija koje predstoje, najavivši da su u ponedeljak u Milićima u srednjoj školi, potom slijedi akcija davalaštva krvi policije, kao i srednjoškolaca iz SŠC „Petar Kočić.

– Ovakve akcije, pored toga što se mladi ljudi uče humanosti, doprinose popravljanju situacije u našoj transfuziji – istakao je Lipovac dodavši da dobar procenat maturanata koji učestvuju u ovoj akciji po prvi put, dolaze i kasnije da daruju krv i postaju redovni davaoci.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se