18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Varadi: Šansa za postupak više teorijska nego praktična

Bivši član pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Tibor Varadi smatra da je šansa za prihvatanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije više teorijska nego praktična.

Varadi kaže da mu je teško da zamisli ijednu novu činjenicu ili dokaz na osnovu koje bi slučaj, završen pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, mogao biti obnovljen.

On podsjeća da bi u trenutku podnošenja revizije mogle da se razmatraju jedino nove činjenice do kojih se došlo u posljednjih šest mjeseci.

„Nisam čuo, mislim da ni drugi nisu čuli za neke činjenice koje bi bile otkrivene u tom periodu. Naravno, ne mogu da isključim da postoje, ali je vrlo, vrlo malo verovatno da je nešto za šta se nije znalo do sredine avgusta nakon toga izašlo na videlo“, rekao je Varadi za N1.

Prema njegovim riječima, čak i da postoje one moraju biti dokaz o umiješanosti Srbije u genocid, a ne u konflikt u cijeloj BiH.

„Sud je utvrdio genocid samo u Srebrenici, tako da bi trebalo da se nađe činjenica koja pokazuje da bi genocid u Srebrenici bio pripisiv Srbiji. Teško mi je da zamislim jednu takvu činjenicu“, ističe Varadi.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio da je će sljedeće sedmice biti podnesen zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se