izbor urednikanaslovnaSvijetVIJESTI

Trampov novi savjetnik: NATO snage su gađale Srbe u RS 300 puta za 24 sata

VAŠINGTON – Novi savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trampa, u prošlosti se bavio analizama rata u BiH i NATO agresije na Jugoslaviju.

Herbert Rejmond Mekmaster je pisao o ratu u Bosni i Hercegovini i naveo je da je “užas Srebrenice, ponižavajuća predaja holandskih mirovnjaka ratnom zločincu Ratku Mladiću, ubijanje 7.000 muslimanskih muškaraca navelo Ameriku i Evropu da se krene silom na bosanske Srbe“.

“Mladićevi Srbi su svima djelovali silno, procjene o broju vojnika potrebnih za borbe na kopnu su bile visoke. Brutalnost bosanskih Srba je maskirala njihovu slabost, a u avgustu 1995. godine snage Hrvata i muslimana koje su obučavali Amerikanci su krenuli na bosanske Srbe“, naveo je Mekmaster.

Osvrnuo se i na tragediju u Sarajevu, na pijaci Markale.

“Odgovor na besmislen napad u kom je stradalo 38 ljudi, a 85 ranjeno, NATO snage su žestoko gađale Srbe u Republici Srpskoj, 300 puta za 24 sata. To je bio oštar zaokret, prethodne dvije godine su NATO akcije bile neefikasne“, napisao je Mekmaster.

Bombardovanje Jugoslavije je takođe bilo tema za Mekmastera.

Makedonija je dala bazu, ali to nije bilo stabilno okruženje, pošto tamošnje stanovništvo simpatiše Srbe, a ima strah od Albanaca. Grčka nije dozvolila prelete NATO aviona, zatvorila je kritične linije, dok su Francuzi i Italijani bili rezervisani zbog cijele akcije NATO u Jugoslaviji. Planiranje napada na Jugoslaviju je započeto u maju 1998. godine, pritom, NATO je zanemario činjenicu da ishod akcije zavisi od reakcija Jugoslavije. Sve je trebalo da traje pet dana, ali je potrajalo, zbog Slobodana Miloševića“, naveo je Mekmaster.

Prema njegovim rečima, tadašnji predsjednik Jugoslavije je predvideo poteze Alijanse.

“Milošević je pomjerio vojsku na granicu sa Kosovom, svega nekoliko nedjelja prije početka napada. Ta vojska je, po početku bombardovanja, izbacila Albance na ulice, oduzela im dokumenta, spalila kuće i potjerala ih ka Makedoniji i Albaniji. NATO se nije tome nadao – bombardovanje je ubrzalo etničko čišćenje, umjesto da ga zaustavi“, ističe Mekmaster.

Dodaje i da su mnoge mete pogođene slučajno, kao i da je Beograd znao za poteze Alijanse, zahvaljujući doušnicima.

“Srbi su evakuisali objekte čim su se oni našli na listi meta, vjerujem da je Jugoslavija imala špijune u NATO redovima, a i doušnici koji su bili u blizini baze Avijano u Italiji su javljali kada avioni poleću. Zbog svega toga, NATO akcija je bila neuspješna, za 78 dana uništeno je manje od pet odsto borbenih sistema Jugoslavije, a razmere neuspeha su postale vidljive tek poslije završetka akcije“, naveo je Mekmaster, prenosi B92.

Tagovi
Back to top button
Close
Close