5.9 C
Zvornik
27. новембра 2022.

Sve učestaliji napadi na policajce, pljuju ih i gađaju sjekirom

BANJALUKA – Posljednjih desetak dana napadi na policajce učestaliji su nego inače, a nerijetko se dešava da ih gađaju sjekirom, nožem, udaraju po licu, pljuju i nazivaju pogrdnim imenima.Jedan od takvih svježijih slučajeva desio se proteklog vikenda u Banjaluci, kada je N.Š. (32) odbio da policajcima koji su ga zaustavili na ulici pokaže ličnu kartu, nakon čega ih je počeo vrijeđati i nazvao ih afričkim majmunima.

Isti vikend u Doboju Miloš Blagojević (52) fizički je napao policajca ranivši ga nožem, nakon što su pokušali da ga privedu pošto su komšije prijavile da narušava javni red i mir.

Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću u MUP-u RS, kazala je da je u toku prošle godine zabilježeno ukupno 40 napada na ovlašćena službena lica.

„U 38 tih slučajeva radilo se o napadima na uniformisana službena lica, a u dva slučaja na pripadnike Kriminalističke policije“, precizirala je Miljanovićeva.

Ona je pojasnila da su, kada su u pitanju zadobijene povrede, dva policajca teže povrijeđena, a 34 lakše.

„Najveći broj napada evidentiran je u CJB Banjaluka, gdje ih je bilo 15, zatim u CJB Trebinje – osam napad na policajce, pa na području CJB Zvornik tri i u CJB Prijedor policajci su napadnuti dva puta“, kazala je Miljanovićeva i dodala da su u januaru ove godine zabilježena četiri napada na policajce koji su lakše povrijeđeni.

Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS, kazala je da je zabrinjavajuća činjenica da broj napada na policijske službenike prilikom obavljanja njihovih redovnih poslova i zadataka iz godine u godinu raste i da to rezultira sve većim brojem povrijeđenih pripadnika policije.

„Ono što dodatno brine je sve veća brutalnost tih napada i otvoreno atakovanje na život naših pripadnika. Sindikat radnika unutrašnjih poslova RS bio je inicijator analize, a potom i predlagač promjena postojeće zakonske ragulative, koja bi išla u pravcu veće zaštite naših pripadnika i rigoroznije kaznene politike za one koji se drznu da napadnu policijskog službenika“, istakla je Jondićeva.

Ona je napomenula da u većem broju zapadnoevropskih i drugih svjetskih demokratija napad na policijskog službenika ima tretman napada na državu.

„Nažalost, naši pripadnici, koji su česta meta napada prilikom izvršenja službenih radnji, ostaju usamljeni i bez adekvatne reakcije nadležnih državnih i pravosudnih institucija“, upozorila je Jondićeva.

Ona je pozvala nadležne da zbog svega navedenog nadležni adekvatnije djeluju i da je potrebno da sve strukture društva daju puni doprinos stavaranju drugačijeg ambijenta, u kojem bi nivo zaštite policijskih službenika bio na višem nivou.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se