18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

SIPA prikupila dokaze o zločinima nad Srbima, Tužilaštvo BiH ih skriva

Tim Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ za istraživanje ratnih zločina počinjenih u Sarajevu prikupio je mnogo dokaza u velikom broju istraga ratnih zločina počinjenih nad sarajevskim Srbima, ali je Tužilaštvo BiH uglavnom obustavljalo te istrage, tvrdi za „Glas Srpske“ sagovornik iz Sipe.

Sagovornik je naveo da je u Sipi evidentirano oko 250 slučajeva ubistava osoba srpske nacionalnosti u Sarajevu, te da je Tim dostavio više od 100 kompletnih izvještaja u vezi sa tim zločinima.

„Za najveći broj tih slučajeva nismo dobili nikakvu drugu naredbu, ni bilo kakav drugi zahtjev, kao što je dopuna ili prikupljanje činjenica u vezi sa okončanjem postupka“, rekao je sagovornik lista i dodao da iz Tužilaštva BiH nije stigao odgovor na pitanja šta je sa tim predmetima.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da ovo tužilaštvo procesuira i predmete koji se odnose na ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Sarajevu, te da je u protekloj godini bilo optužnica koje se odnose na zločine na navedenom području.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić rekao je da je Tužilaštvo BiH obustavilo istrage u najvećim i najvažnijim predmetima ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Sarajevu i ekshumacije na Kazanima, deponiji u Buća Potoku i Alipašinom Polju.

„Tužilaštvo predmete ratnih zločina počinjenih nad Srbima uglavnom obustavlja, navodno zbog nedostatka dokaza. Kako će biti dokaza ako Sipi ne daju da radi svoj posao, ni da ga dovede do kraja. Primjer je ubistvo, nestanak i traženje mog oca Bože Mandića. U tom slučaju je Tužilaštvo sve obustavilo navodeći kao razlog nedostatak dokaza, iako postoje svjedoci koji su ga sahranili“, tvrdi Mandić.

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila nedavno je uputila Predsjedništvu, Savjetu ministara i Zajedničkoj komisiji za ljudska prava parlamenta BiH inicijativu za formiranje nove komisije za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović kaže da će ako ne bude prihvaćena inicijativa biti očigledno da bošnjački politički vrh ne želi da bude otkrivena istina o stradanju Srba i onima koji su te zločine počinili.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se