-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

SDA: Biće revizije tužbe protiv Srbije

SARAJEVO – Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je danas nakon sjednice stranačkog Predsjedništva da će biti revizije tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid, piše Glas Srpske.

– Reviziju treba da pokrene agent BiH Sakib Softić u procesu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i u tome će mu pomoći pravni eksperti – kazao je Izetbegović, koji je i bošnjački član Predsjedništva BiH.

Najavio je da će biti održani i razgovori sa vjerskim liderima iz Islamske zajednice, pravnim ekspertima i akademskom zajednicom.

– Revizija nije usmjerena protiv srpskog naroda u RS i Srbiji, ali ne smijemo ostati nijemi na ono što je Miloševićev režim počinio u BiH – kazao je Izetbegović.

Na pitanje da li će se pokretanje revizije tužbe odraziti na ionako složenu političku situaciju, Izetbegović je kazao da hoće i da će BiH biti suočena sa najvećom postdejtonskom krizom.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je u februaru 2007. godine kao neutemeljenu tužbu BiH protiv SR Jugoslavije, odnosno Srbije za agresiju i genocid. Tom je presudom ujedno ostavljena mogućnost BiH da u roku od deset godina pokrene postupak njene revizije ako u tom periodu prikupi i podnese nove dokaze kojima bi poduprla svoju tužbu. Novih dokaza, međutim, nema, ali bošnjački lideri ne odustaju od revizije.

Izetbegović smatra da bi reviziju postupka trebalo pokrenuti nakon osuđujuće presude bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, kojeg je Haški tribunal lani proglasio krivim za ratne zločine i osudio na 40 godina zatvora iako ona još nije pravosnažna. Izetbegović je Softiću ranije već dao ovlašćenje da sam odluči o ovom pitanju, ali je Softić nedavno poručio da ne želi sam da donese odluku.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u više je navrata upozorio da u BiH nema saglasnosti u vezi sa revizijom tužbe, da ona nema legitimitet BiH i nema nikakvih šansi da prođe. Istakao je da tužbu pokušavaju pokrenuti Bošnjaci, a ne BiH. On je lani sudu u Hagu uputio pismo u kojem je naveo da nema osobe koja u ime BiH može pokrenuti reviziju, jer nema odluke BiH.

– Dva člana Predsjedništva su rekla da su protiv, a jedan pokazuje da je kao za – naglasio je Ivanić i podsjetio da se mora desiti neka nova činjenica ne starija od šest mjeseci bi revizija bila prihvaćena, što se nije desilo.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je ranije da je neprihvatljivo pokretanje revizije i da te aktivnosti treba odmah obustaviti.

– Nema jedinstvenog stava Predsjedništva BiH o ovom pitanju i zbog toga tužba ne može da ode iz BiH. Izetbegović pokušava da pošalje poruku u ime BiH, a Bakir nije BiH. On je samo bošnjački član Predsjedništva. Tužba BiH prema Srbiji je još jedna bošnjačka inicijativa i kao takvu je treba gledati – rekao je Dodik.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović je istakao nedavno da nikome ne trebaju aktivnosti u vezi sa revizijom tužbe i da je jasno da bi to moglo donijeti štetu BiH i odnosima sa susjedima.

Nikolić

Bakir Izetbegović je rekao da poziv predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, koji ovog mjeseca treba da dođe u prvu zvaničnu posjetu Sarajevu, i dalje ostaje otvoren.

– Na Nikoliću je da odluči da li će doći ili neće – kazao je Izetbegović.

Nikolićeva posjeta Sarajevu jednom je već otkazana, jer je to tražio Izetbegović zbog hapšenja ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića, optuženog za ratne zločine nad Srbima na osnovu potjernice iz Srbije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se