15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Premijera filma „Na Mliječnom putu“ – Ukras beogradskog FEST-a

BEOGRAD – Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je Srni da je Beograd, kosmopolitski grad sa kosmopolitskom publikom, jedini na Balkanu gdje ljudi srećni dočekuju velike događaje, pa očekuje da je tako i uoči večerašnje premijere njegovog filma „Na mliječnom putu“.

Uoči premijere filma „Na mliječnom putu“ kojim će svečano biti otvoren 45. Međunarodni filmski festival /FEST/ u Beogradu, Kusturica je rekao da Beograd uvijek ima publiku za velika događanja i da očekuje da će i večeras prevladati radost i ushićenje.

On je rekao da ima utisak da će premijera filma „Na mliječnom putu“ biti pravi ukras ovog festivala zato što je otvaranje prvi momenat jednog velikog događaja.

„Srećna je okolnost što se moje životno i moje autorsko iskustvo poklopilo sa razvojem FEST-a i veoma sam srećan zbog toga, kao i zbog činjenice da sam filmove učio na FEST-u sedamdesetih godina kada je film bio i pamet i zabava“, istakao je Kusturica.

Prema njegovim riječima, film „Na mliječnom putu“ je upravo krojen za veliko platno i on nema ništa što je podudarno sa savremenim izrazom gdje se prostor uglavnom sužava na ljudsku glavu i gdje se zaplet obavlja kroz malo radnje.

„Ovaj film je sav pokrenut u radnju i ovdje su pejzaži najbolja potpora onoga što je unutrašnja snaga junaka“, pojasnio je Kusturica.

Govoreći o promociji filma u Banjaluci u utorak, 28. februara, u 20.30 časova, Kusturica je rekao da mu je veoma drago što Banjaluka ima jedan sređen bioskop i izrazio uvjerenje da će banjalučka premijera ponoviti efekat koji očekuje večeras u Beograd.

„Ako sam ja radio film koji treba da bude na ivici između pameti i zabave, kao što su bili filmovi sedamdesetih godina, očekujem da će Banjaluka, Republika Srpska, njen predsjednik Milorad Dodik i moji tamošnji prijatelji koji su mi pomagali, zapravo, koji su stajali iza tog projekta, imati jedno uzbudljivo veče“, naglasio je proslavljeni srpski režiser.

On je rekao da su dobri uslovi, dobar zvuk… prednosti digitalizovanih prostora, odnosno bioskopa koji imaju projektore „2K4K“, poput multipleksa „Palas“ u Banjaluci gdje će i biti održana premijera filma.

Kusturica je rekao da mu je veoma drago što Višegrad već tri godine ima multipleks, ali mu je još draže što je i Foča dobila novi bioskop.

„Trebinje već ima jedan takav bioskop, a sada ulazimo u pregovore u vezi sa izgradnjom još dva čime bi Republika Srpska dobila još jedan multipleks. Na taj način bi, što je i bio naš projekat, imali jednu liniju savremenih bioskopskih dvorana od Višegrada, preko Foče do Trebinja gdje će postojati tri multipleksa i koji bi trebalo da budu novo žarište društvenog i kulturnog života u tim manjim sredinama“, istakao je Kusturica.

On je najavio da su u toku pregovori i sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem o mogućnosti da se, udruženim sredstvima, napravi multipleks i u ovom gradu, te da se konačno u Bijeljini desi ono što je u Višegradu praksa već tri godine, a to je da se film prikazuje prije u tom malom mjestu nego u Londonu.

Kusturica je najavio da će premijera filma „Na mliječnom putu“ u Trebinju biti 1. marta u 20.30, u Bileći istog dana u 17.00 časova, Višegradu 2. i u Foči 3. marta u 20.30.

Koliko je interesovanje publike za projekcije ovog filma, govori i činjenica da su karte već rasprodate.

Film „Na mliječnom putu“ prati priču o životu jednog čovjeka u tri različita životna perioda – u vremenu koje je proveo kao srećni mljekadžija tokom rata, opasnim avanturama i romansi sa voljenom ženom i potonjem monaškom životu, kada se osvrće na burnu prošlost – kako svoju, tako i svoje zemlje.

U ovoj priči o ljubavnom trouglu i ratnom razaranju devedesetih godina 20. vijeka na ovim prostorima, glavne uloge tumače Emir Kusturica, Monika Beluči, Sloboda Mićalović, Predrag Miki Manojlović…

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se