18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Pismo predsjedništvu – šamar BiH

SARAJEVO – Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da „nema većeg šamara jednoj zemlji“ od pisma Međunarodnog suda pravde u Hagu kojim se od članova Predsjedništva traži izjašnjavanje u vezi sa revizijom presude ovog suda po tužbi BiH protiv Srbije.

„Osjećam da će tražiti da se svaki član izjasni o reviziji. Nema većeg šamara jednoj zemlji od toga da na taj način moramo iznositi svoje stavove, uz sve poštovanje Sudu“, rekao je Čović na druženju sa novinarima u Sarajevu.

Ističući da će se vidjeti kakav će biti odgovor, Čović je rekao da će insistirati na konsenzusu, odnosno zajedničkom odgovoru Predsjedništva.

„Ne smijemo napraviti grešku, jer ova greška dovela je do toga da koalicioni partneri kažu da imamo ‘tehničku vladu'“, rekao je Čović.

Konstatujući da je pitanje revizije i političko i pravno, Čović je naveo da neće reći ni da, ni ne u vezi sa tim.

„Nije u pitanju revizija ili ne revizija, nego funkcionisanje Predsjedništva“, ocijenio je Čović, dodavši da insistiranje da pismo iz Haga bude dostavljeno diplomatskom poštom dovoljno govori o nepovjerenjeu u BiH.

On kaže da za njega revizija presude nije sporna, ali kao legalista insistira na tome da se poštuju odluke institucije i kad je riječ o Haškom tribunalu.

Čović je naveo da na sjednici Predsjedništva BiH o reviziji nisu željeli donijeti odluku preglasavanjem.

Hrvatski član Predsjedništva istakao je da su izvršne vlasti na nivou BiH i entiteta zarobljene političkim tenzijama.

Govoreći o predstojećoj posjeti visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednost Federike Mogereni BiH, Čović je rekao da ona mora biti uvjerena da je BiH opredijeljena da stigne do kandidatskog statusa u EU.

„Insistiraću na tome da s kolegama iz Predsjedništva stavimo političke igre po strani“, istakao je Čović i dodao da fokus treba biti na izbornom zakonodavstvu i provođenju reformske agende.

Navodeći da u BiH ne funkcioniše mehanizam koordinacije, Čović je konstatovao da to nije čudo s obzirom da ne funkcioniše Predsjedništvo BiH.

Čović je uvjeren da će vladajuća koalicija dočekati izbore 2018. godine u istom sastavu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se