18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Petronijević: Presuda Karadžiću – najslabija tačka Sarajeva

Ponovni pokušaj Sarajeva da Beograd dovede u vezu sa genocidom, koji je propao 2007. godine, osuđen je na neuspjeh ukoliko dokazi budu traženi u prvostepenoj presudi nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, piše današnja „Politika“.

Јedan od Karadžićevih advokata Goran Petronijević pojašnjava da je drugostepeni postupak Karadžiću u toku, ali da se Tužilaštvo nije žalilo na tu tačku presude, što znači da je ona i prije okončanja tog postupka postala pravosnažna.

„To govori da je `bosanska` strana slabija u činjeničnom stanju, nego što je bila prije presude Karadžiću, odnosno kada je tužba podignuta“, smatra Petronijević.

On podsjeća da je Karadžića oslobođen tačke optužnice za genocid u sedam opština, pa samim tim za „genocid ne može biti kriv ni neko drugi“.

„Ukoliko bi drugostepeno veće preinačilo presudu, pa oglasilo Karadžića krivim i za tu tačku, onda bi postojala eventualna opasnost da se i srpsko rukovodstvo dovede u vezu sa tim. Međutim, drugostepena odluka za Karadžića neće biti doneta do kraja 2018. godine, a druga stvar, sigurno neće nešto takvo da se desi jer je ta tačka pravosnažno otpala i u slučaju Momčila Krajišnika“, rekao je Petronijević.

Komentarišući tvrdnje dijela sarajevske javnosti da za podnošenje žalbe na raniju presudu nije potrebno nikakvo izjašnjavanje Predsjedništva BiH, te da ne postoji ni teoretska mogućnost da srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić blokira obnovu postupka protiv Srbije, Petronijević je rekao da to nije tačno.

„Prema Dejtonskom ustavu sva spoljnopolitička pitanja, uključujući i ovo, zahtevaju konsenzus sva tri entiteta“, ukazao je Petronijević.

On je podsjetio da toga nije bilo kada se tužba podnosila i da je sve počelo kada je Alija Izetbegović dao nekakvo punomoćje preko tadašnjeg ministra spoljnih poslova BiH Muhameda Šaćirbeja, advokatu u SAD, pa je to onda osnaženo odlukom tadašnje Vlade ili Predsjedništva i naknadno su tome pristupili Hrvati.

„Dakle, nije bilo legitimiteta za podnošenje tužbe, Međunarodni sud pravde trebalo je da je odbaci, ali je greška našeg pravnog tima što se nije na to pozivao“, rekao je Petronijević.

On je zaključio da Međunarodni sud pravde ne bi trebalo da prihvati zahtjev za reviziju, da nema pravnog preduslova za to, ali, kako kaže, ništa nije isključeno jer „taj sud nije uvijek bio dosledan u svojim odlukama“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se