DruštvoVIJESTI

Penzije u RS neće biti povećane do polovine godine

BANJALUKA – Povećanja penzija u Republici Srpskoj neće biti do polovine godine, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka resornih ministara i predstavnika penzionera.Penzioneri zahtjevaju da penzije budu povećane za pet odsto, što na godišnjem nivou iznosi oko 50 miliona KM, ali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović kaže da taj iznos nije realan.

On je rekao da je više realno da bude povećanje od tri odsto, što je najniži procenat kojim je Narodna skupština obavezala Vladu da iznađe mogućnost za vanredno povećanje penzija.

Savanović je naglasio da je na sastanku razgovarano o različitim modalitetima pomoći ovoj populaciji, poput jednokratne pomoći ili procentualnog povećanja penzije, a koji će biti prezentovani na sastanku Upravnog odbora Udruženja penzionera 17. februara u Tesliću.

„Vlada će donijeti odluku koji modalitet može biti prihvatljiv. Ostaje da se i dalje usaglašavamo“, istakao je Savanović.

On je naveo da Vlada svaki mjesec za penzije izdvaja dodatnih više od 20 miliona KM, s obzirom da nije dovoljan priliv sredstava u Fond penzijskog i invalidskog osiguranja /PIO/.

Predsjednik Udruženja penzionera Rade Rakulj izrazio je nadu da će polovinom godine biti pronađeno rješenje da se penzionerima značajnije pomogne.

On je priznao da su zahtjevi penzionera u ovom trenutku veći od mogućnosti budžeta Srpske.

Sagovornici su dodali da je na sastanku rečeno da će biti obnovljena reprezentativnost udruženja od javnog interesa, čiji grant na godišnjem nivou iznosi 700.000 KM.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Zoran Tegeltija i direktor Fonda PIO Mladen Milić.

Tagovi

Jedan komentar

  1. Dok je na čelu nezamenjivi Rakulj i takvi kao Rakulj penzioneri ništa neće dobiti, već da mogu oni bi smanjili i ovo malo što imamao.A vlada uvek pred izbore obeća povećanje penzija a posle to prolongira do daljneg.Ne crkni magare dok trava ne zazeleni.

Back to top button
Close
Close