18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Mješovita komisija završila sastanak o Stepincu

Treći sastanak katoličko-pravoslavne komisije, koja treba da rasvjetli ulogu i odgovornost Alojzija Stepinca tokom II svjetskog rata, završen je u Novom Sadu.

Naredni sastanak Komisije biće održan u Požegi, Hrvatska, 21. i 22. aprila, a tema će biti ,,Odnos nadbiskupa Stepinca prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi od 1941. do 1945. godine“.

U ime Svete Stolice, sastanku na temu „Odnos nadbiskupa Stepinca prema Nezavisnoj državi Hrvatskoj u vremenu progona od 1941. do 1945. godine“, učestvovao je predsjednik Papskog odbora za istorijske nauke otac Bernard Ardura.

SPC su zastupali mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej, episkop slavonski Jovan, profesor dr. Darko Tanasković, ambasador, stalni predstavnik Srbije pri UNESKO.

Takođe, učestvovali su i za ovu priliku pozvani stručnjaci, prof. dr Ljubodrag Dimić, profesor na Filosofskom fakultetu u Beogradu, i dr Milan Koljanin, viši naučni saradnik na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu.

Kao predstavnici Hrvatske biskupske konferencije u rečenoj Komisiji učestvovali su: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski monsinjor dr Ratko Perić, biskup požeški monsinjor dr Antun Škvorčević, kao i dr Jure Krišto i dr Mario Jareb, naučni savjetnici sa Hrvatskog instituta za istoriju, saopštila je Informativna služba SPC.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se