SvijetVIJESTI

Kontrasankcije Rusiji donijele četiri milijarde dolara!

MOSKVA – Otkako je uvela kontrasankcije, zabranila uvoz zapadnih proizvoda i zamijenila ih domaćim, Rusija je zaradila četiri milijarde dolara, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Namirnice koje su proizvedene u Rusiji, a zamjena su za uvoznu robu, vrijede gotovo četiri milijarde dolara.

„Rusija sada sama proizvodi sir, kobasicu i druge namirnice, koje je ranije uvozila“, ističe zamjenik ministra poljoprivrede Jevgenij Gromiko.

Embargo na uvoz namirnica na snazi je od avgusta 2014. godine.

Rusija ga je uvela prema zemljama koje su prethodno njoj uvele sankcije. Pod zabranom su meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječni proizvodi, riba i proizvodi od ribe, voće i povrće.

Ranije je ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačov naveo da je Rusija zbog embarga smanjila uvoz namirnica sa nekadašnjih 60 na 20 milijardi dolara.

On je napomenuo da je 80 do 90 odsto namirnica u ruskim trgovinama – domaće proizvodnje.

Prema podacima Nacionalnog udruženja proizvođača mesa, prošle godine je proizvodnja peradi, svinjskog i goveđeg mesa i dalje bila u porastu, i to za 5,1 odsto u odnosu na 2015. godinu.

„Tokom 2017. godine nastavićemo tendenciju smanjenja uvoza mesa. Ali to neće biti kritično niti će imati bilo kakvog uticaja na cijene.

Sada uvozimo samo 4,2 odsto mesa peradi, što je beznačajan postotak“, objašnjava glavni stručnjak Udruženja Dijana Nizovceva, a prenosi „Ruska reč“.

Rast proizvodnje mesa na ruskom tržištu dostigao je gornju granicu. Sada se u Rusiji troši 73 kilograma mesa po glavi stanovnika, što je prilično veliki pokazatelj.

Najveća kočnica za dalji razvoj proizvodnje mesa u Rusiji ove godine biće niska primanja stanovnika. Biće teško obezbijediti visok tempo rasta proizvodnje mesa na osnovu domaćeg tržišta.

Postoji samo jedan izlaz, a to je potraga za stranim tržištima, napominju stručnjaci.

SRNA

Tagovi
Back to top button
Close
Close