18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Jedino još Ante Pavelić nije dobio spomenik u Hrvatskoj

BEOGRAD – Podizanje spomenika kardinalu Alojziju Stepincu u Osijeku je novi dokaz da se Hrvatska nije suočila sa svojom nacifašističkom prošlošću, kaže Miodrag Linta.
Predsjednik Saveza Srba iz regiona u pisanoj izjavi poziva Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da uputi dopise SAD, Njemačkoj, Evropskoj uniji, OSCE-u, Savjetu Evrope i drugim državama i međunarodnim organizacijama i da traže snažnu osudu nacifašizma u Hrvatskoj.Takođe, jedan od zahtjeva treba da bude da hrvatska Vlada započne odlučnu borbu za poštovanje temeljnih evropskih vrijednosti, kao što su antifašizam, poštovanje prava Srba i povratak njihovih otetih imovinskih i brojnih drugih prava, smatra Linta.

On smatra da je Hrvatska otvorenom rehabilizacijom ustaške ideologije prešla sve granice i zaslužuje da konačno bude kažnjena.

„U suprotnom, sledeći korak biće podizanje spomenika zlikovcu Anti Paveliću jer je izgleda jedino od ostao bez spomenika i počasnog mjesta u udžbenicima istorije i sredstvima javnog informisanja“, ocenio je Linta.

20170210084656432908

Linta je u pisanoj izjavi ukazao da je Stepinac ratni zločinac jer je aktivno učestvovao u stvaranju zloglasne NDH, pozdravio usvajanje rasnih zakona, podržavao čitavo vreme rata ustaški režim a 1945. godine se borio za očuvanje tog režima.

„On je sproveo nasilno pokrštavanje preko 250.000 Srba a velik broj nižeg i višeg sveštenstva je učestvovao u ustaškom pokretu i okrvavio ruke“, rekao je Linta.

On je naveo da je pored toga, Stepinac bio vojni vikar vojske NDH koja je izvršila stravičan genocid nad Srbima, a da mu je zbog tih činjenica poglavnik Ante Pavelić 1944. godine dodijelio Orden za zasluge.

„Tragična je činjenica da Stepinac nikada javno nije osudio ustaški režim niti masovni teror nad srpskim stanovništvom. To nije učinila ni Biskupska konferencija koja je pod njegovim predsedavanjem održana marta 1945. godine tj. dva mjeseca pre završetka rata“, naveo je Linta.

Spomenik kardinalu Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojziju Stepincu otkriven je u Osijeku dan uoči 57. godišnjice njegove smrti.

20170210084505210100

Novinari i arhitekta Tomislav Prgomet, međutim, imali su prigovor na to što je spomen-bista postavljena, kako smatraju, na neprimerenom mjestu, u neposrednoj blizini parkirališta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se