9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Istraga o ubijenim Srbima pod blokadom

BANJALUKA – Tužilaštvo BiH već tri i po godine ne odgovara na zahtjev za pokretanje istrage kojom bi bilo utvrđeno odakle su dospjele srpske kosti koje su pronađene u sarajevskom naselju Alipašino polje, u zemlji koja je na obalu Miljacke dovezena sa drugog lokaliteta, piše Glas Srpske.

Zahtjev je podnio Institut za nestala lica BiH, a član njegovog kolegijuma direktora Milutin Mišić je skeptičan da će bilo šta biti urađeno, jer je na djelu blokada.

– Pitam vršioca dužnosti  glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanu Tadić da li je konačno utvrđeno odakle je dovezena zemlja u kojoj su pronađene kosti Slobodana Odžakovića koji je nestao na Žuči. Nama će vjerovatno biti odgovoreno da je ta zemlja dovezena sa lokacije na kojoj se nalazi objekat koji nije moguće srušiti ni utvrditi da li je to tačno. Postoje informacije da su i soliter Bosmal i džamija na Otoci u Sarajevu izgrađeni na srpskim kostima i mala je vjerovatnoća da će do njih ikada moći da se dođe – kaže Mišić.

Istražioci Instituta za nestala lica nemaju status ovlašćenog službenog lica za sprovođenje ove vrste istrage zbog čega je, ističe Mišić, Tužilaštvo BiH trebalo da da nalog Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH za provjere i istragu kako bi bilo utvrđeno odakle je zemlja dovezena.

– Definitivno je potvrđeno da su kosti Odžakovića pronađene u sekundarnoj grobnici, odnosno da su dovezene sa druge lokacije, ali u Tužilaštvu jednostavno ne žele da to rješavaju – rekao je Mišić.

Ekshumacija na Alipašinom polju je obustavljena nakon što su polovinom 2013. godine tokom pet dana iskopavanja pronađeni ljudski ostaci.

Mišić kaže da se traga za još 250 nestalih sarajevskih Srba i da je nominovano nekoliko lokacija koje bi mogle skrivati njihove posmrtne ostatke.

– Ništa to ne vrijedi kada Tužilaštvo ne želi da radi – rekao je Mišić.

Iz Tužilaštva BiH nije stigao odgovor na pitanje zbog čega nije pokrenuta istraga u ovim slučajevima.

U Tužilaštvu BiH stoji 145 zahtjeva za ekshumacije, a od tog broja čak 120 su putem Instituta za nestala lica BiH podnijela udruženja srpskih porodica, na čije pokretanje ili odgovore čekaju i po šest godina.

Analiza

Posmrtni ostaci Slobodana Odžakovića otkriveni su putem DNK analize na osnovu nalaza i uzoraka uzetih od njegove sestre Radmile i strica Vlade.

Odžaković je posljednji put viđen u kući u sarajevskom naselju Žuč 1992. godine. Njegova porodica od Tužilaštva BiH očekuje da utvrdi kako je ubijen i kako su njegovi posmrtni ostaci završili u drugom dijelu grada.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se