17 C
Zvornik
25. марта 2023.

Deset država koje neće postojati za 100 godina

Ako su kroz vijekove mogla padati jaka carstva i države, realnost je da će se to događati i ubuduće.

Kroz istoriju su padala brojna carstva i države, nacije su nestajale ili se transformisale – a taj proces nije gotov. Politički analitičari objašnjavaju da pojam nacije, odnosno države, nije trajan, a svakako ni vječan.

Iako su države najčešće nestajale tako da su bile osvojene i podijeljene između njihovih neprijatelja, čini se da će zemlje u budućnosti imati druge probleme koje će ih razjediniti, odnosno uništiti.

Od prijetnji kao što su podizanje nivoa mora do kulturalnih i etničkih podjela unutar samog društva, pitanje je hoće li ovih 10 država preživjeti u sadašnjem izdanju narednih 100 godina.

1. Holandija

Efekti klimatskih promjena uzrokovani globalnim zagrijavanjem djeluju razorno na tropska ostrva, ali teško je zamisliti da one mogu nanijeti štetu evropskim državama. Većina teritorija ove države nalazi se ili na nivou mora ili tek jedan metar iznad. Upravo zbog te činjenice globalno zagrijavanje je pitanje opstanka za Holandiju. Oni se već godinama bore s rastućim nivoom mora povišenjem svojih nasipa i njihovim proširivanjem. Uprkos tome, skloni su poplavama.

2. Sjeverna Koreja

Budući da se ova zemlja nalazi pod diktaturom dinastije Kim od 1940-ih, čini se da je samo pitanje vremena da nezadovoljstvo unutar društva kulminira i eksplodira. Postoje razna govorkanja o pokušajima nekoliko vojnih pučeva koji se se tajili od medija. Brojni analitičari vjeruju kako će do urušenja sistema doći i zbog nezadovoljstva unutar samog političkog vrha (Kim Јong-un je već nekoliko puta proveo čistke među svojim najbližim saradnicima i članovima porodice pokazujući da za nikoga nema milosti). Dobre vijesti za državu su svakako činjenica da je nakon pada dinastije Kim, Јužna Koreja spremna ulagati u popravak štete i ujedinjenje nacije.

3. Belgija

Iako je ova država dom Ujedinjenih nacija, sama Belgija možda neće biti tako ujedinjena za 100 godina. Ona je podijeljena u sukobu etničkog pitanja podjele na Flamance i Valonce. Budući da ne dijele isti jezik i imaju brojne druge kulturološke raznolikosti, za očekivati je da Valonci uspiju u svojim nastojanjima stvaranja neke vrste saveza s Francuskom ili postizanja vlastite nezavisnosti, kao i Flamanaca koji to ne žele dopustiti već ciljaju na apsolutnu nezavisnost zajedničke države. Zbog rastućih napetosti, brojni analitičari nagađaju da će do podjele zemlje doći već u sljedećih 20-ak godina.

4. Maldivi

Za sve one koje ne vjeruju u koncept globalnog zatopljenja, Maldivi su stvaran primjer na kojeg trebaju obratiti pažnju. Ta ostvska nacija locirana između Indije i Afrike suočava se s ozbiljnom opasnosti od potonuća. Prijetnja je postala toliko velika da je bivši predsjednik države razmatrao opciju kupovine zemlje u južnoj Aziji gdje bi preselio cjelokupno stanovništvo ako se nivo mora nastavi podizati. Prema projekcijama, Maldivi su prva zemlja koja će nestati zbog globalnog zagrijavanja, a to bi se moglo dogoditi oko 2085. godine.

5. Ujedinjeno kraljevstvo

Budući da se radi o uniji različitih država u kojima postoje jake težnje za nezavisnošću, moguće je da će raspad zadesiti i ovu svjetsku silu. Škotska je imala neuspjeli pokret za nezavisnost 2014. Kako je Velika Britanija prošle godine odlučila izaći iz Evropske unije i taj postupak nije jednako odobren iz svih dijelova države – i to će postati tačka spora. Vjeruje se da će zbog toga neke države izaći iz Ujedinjenog kraljevstva te se kao nezavisne pridružiti EU, a taj će proces biti razriješen u sljedećih 20 godina.

6. Irak

U ratnom stanju od 2011, ova je država pravi primjer svakodnevnog raspadanja. Nakon hvatanja i egzekucije Sadama Huseina koji je držao zemlju na okupu, stanovništvo je danas žestoko podijeljeno. Rast popularnosti ISIL-a privukao je pažnju na ovu podjelu pa je poprilično očigledno da se zemlja na jedvite jade umjetno održava. Irak je podijeljen na tri grupacije: Sunite, Kurde i Šiite, za koje je poprilično nevjerovatno da će se ujediniti pa se očekuje kako će se zemlja raspasti na tri manje tvorevine u tom procesu.

7. Kiribati

Ova je ostrvska država u centralnom dijelu Tihog okeana do 1979. bila britanska kolonija, a čine ju tri sasvim odvojene ostrvske grupe raspršene na ogromnom prostoru Tihog okeana – Gilbert, Feniks i Line. Smatra ju ih oličenjem tropskog raja, ali svako ko ga želi iskusiti trebao bi to brzo učiniti, jer je povišeni nivo mora već preplavio dva ostrva. Nastavi li se taj trend, veliki dio države bi mogao postati more, a ostatak više neće moći pružati osnovne uslove za život. Predsjednik države već je tražio pomoć od Novog Zelanda i Fidžija da započnu prihvaćati ljude s Kiribata kao stalne izbjeglice.

8. Španija

Kada je ekonomska kriza pogodila Španija 2008, učinila je toliko štete da je zemlju dovela na samu ivicu raspada – a još uvijek se nije oporavila. Nezaposlenost je iznosila 24 odsto u januaru 2015, a do danas nije ništa značajno bolja. Kao da to nije dovoljno, postoji i duboka podjela između stanovništvom. Regija Katalonija na zapadu Španije planira sticanje nezavisnosti uz veliku podršku javnosti. Na sjeveru zemlje nalazi se baskijska regija sa svojim terorističkim ćelijama, koji pokušavaju steći vlastitu nezavisnost.

Ako se ekonomska kriza ne riješi i ove regije nastave dobijati popularnost u borbi za nezisnost, velike su šanse da je Španiji kakvu danas poznajemo vrijeme odbrojano.

9. SAD

S obzirom na istoriju, činjenica je da je američko stanovništvo podijeljeno s dubokim kulturnim razlikama i političkim stavovima između sjevera i juga još od Građanskog rata. U 2012. svih 50 država je zaprimilo na hiljade pisama svojih građana koji traže izuzimanje od unije. Ako se ne dogodi nešto što će ujediniti zemlju i ako se nastave događaji koji samo produbljuju razlike – poput izbora Trampa za predsjednika, velike su šanse da će se SAD preoblikovati. Najvjerovatnije je da će se Aljaska i Teksas prvi odvojiti.

10. Kina

Uprkos tome što Kina ima jednu od najvećih privreda na svijetu i jaku vojsku, to ne znači da je zaštićena od kolapsa u sljedećih 100 godina. Kina ima i ogroman problem ekološkog zagađenja koji je toliko prijeteći da čak 250 hiljada Kineza zbog njega prijevremeno umire svake godine. Previđanja same kineska vlade otkrivaju da bi ta zemlja mogla ostati bez pitke vode do 2030, velike su šanse da država u sadašnjem obliku ne doživi 2050. godinu.

[mom_video type=“youtube“ id=“FROpXT76HXk“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
973PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se