3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Danas Dan državnosti Srbije, ceremonija na Oplencu

BEOGRAD – U Srbiji se danas obilježava Dan državnosti – Sretenje, a ceromoniju u crkvi Svetog Ðorđa na Oplencu kod Topole predvodiće predsjednica parlamenta Maja Gojković.Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, Gojković će položiti vijenac i odati počast na grobu vožda Karađorđa, a obratiće se prisutnima.

Planirano je i izvođenje umjetničkog program.

Vijence će na Oplencu položiti i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ministar za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Milenko Savanović.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je potpisao ukaze o odlikovanju 84 ličnosti i institucija, kao i pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a juče je prisustvovao svetoj misi za državu u crkvi Krista Kralja povodom obilježavanja Dana državnosti.

On će položiti vijenac na spomenik Neznanom junaku na Avali i održati svečani prijem.

Sretenje – Dan državnosti Srbije obilježava se u spomen na početak Prvog srpskog ustanka (15. februar 1804) i čin proglašenja (Sretenjskog) Ustava Knjaževine Srbije (15. februar 1835).

Ustanički skup održan je 14. februara 1804. godine u Orašcu i tada je za vođu ustanka izabran Ðorđe Petrović.

Ovaj događaj predstavlja početak obnove srpske državnosti poslije viševekovne otomanske vlasti.

Ustanička vojska je pod vođstvom Karađorđa u narednih nekoliko godina u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, Beograda i drugim mjestima, porazila otomanske snage i oslobodila gotovo cijeli Beogradski pašaluk.

U Srbiji su povodom Dana državnosti 15. i 16. februar neradni dani.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se