9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Cvijanović: Mehanizam koordinacije ne funkcioniše

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović potvrdila je danas da je ugrožen aranžman Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali da je za razliku od Federacije BiH i Savjeta ministara, Republika Srpska još u decembru ispunila sve uslove za dobijanje tranši kredita.

Cvijanović je u izjavi novinarima u Banjaluci istakla da je proteklo puno vremena od neispunjavanja zahtjeva i nepovlačenja tranši zbog čega bord direktora može čak u aprilu tražiti promjenu uslova ili redefinisanje aranžmana.

Ukazala je da je taj aranžman povezan s Reformskom agendom te se postavlja pitanje kako se može govoriti da se u reformama napreduje, kada je ugrožen aranžman neispunjavanjem uslova u FBiH i Savjetu ministara.

Tvrdi i da mehanizam koordinacije u BiH ne funkcioniše, “iako je ključ za ponašanje u ovako složenoj zemlji“.

Mehanizam ne funkcioniše, kaže, jer još nema odgovarajućih poslovnika o radu za funkcionisanje zajedničkih tijela.

Tvrdi da je za to odgovorno političko Sarajevo, kao i da “sve druge trenutne blokade nemaju veze s Republikom Srpskom“.

Premijerka Srpske je ocijenila i da najavljena revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije nije legitimna, ali da Bakir Izetbegović “svjesno ide da izazove krizu i ugrozi stabilnost“.

IZETBEGOVIĆEVE TVRDNjE USMЈERAVANjE OŠTRICE NA SRPSKU

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da navodi člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o Srpskoj da je ona blizu kolapsa, predstavljaju skretanje pažnje u političke svrhe i usmjeravanje oštrice na Srpsku, „u kojoj su problemi ili manji ili podjednaki“.

Cvijanovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da u FBiH godinama ne mogu da sastave konsolidovani izvještaj.

Prema njenim riječima, Izetbegović nikada nije pričao o 1,4 milijarde KM duga FBiH prema radnicima po osnovu ugašenih preduzeća, od čega je nedavno prispio dug od jedne milijarde.

Cvijanovićeva je istakla da je u Srpskoj taj dug riješen tako što su se u više navrata „čistile“ obaveze. Sa sindikatom je, dodala je ona, definisan socijalni program zbrinjavanja radnika koji su ostali bez posla u procesu stečaja ili privatizacije i iz Budžeta je isplaćeno blizu 200 miliona KM.

Osvrćući se na tvrdnje Izetbegovića da su u Srpskoj niže penzije nego u FBiH, Cvijanovićeva je navela da su penzije male i da se moraju popravljati, te je, poredeći uslove za dobijanje penzije u dva entiteta, pojasnila da se najniža penzija u Srpskoj dobija sa 15 godina staža, a u FBiH sa 20.

„Kada Izetbegović navodi da je najniža penzija u FBiH 324 KM, on mora reći da 82 odsto penzionera dobija tu najnižu penziju, a samo 18 odsto penzionera veću, i to ponekad za samo pet KM. On taj dio ne kaže, kao ni da svake godine duguje Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske 75 miliona KM, što znači jednu od 12 penzija koje plaćamo u godini“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da Srpska i danas plaća po 6,5 miliona KM mjesečno za 25.000 korisnika koji su stekli to pravo u FBiH, ali Federacija, uprkos presudama, ne izvršava svoju obavezu.

Cvijanovićeva je podsjetila da su penzije u Srpskoj prešle na trezor, te se Fond Srpske ne zadužuje.

„Ne dozvoljavam da se oni iz Sarajeva `bacaju` kako im padne na pamet sa nekim podacima“, poručila je Cvijanovićeva i istakla da ni zdravstvo u FBiH nije u boljoj situaciji nego ono u Srpskoj.

Ona je rekla da ne stoji ni njegova tvrdnja da su uslovi poslovanja u Srpskoj loši, jer se u Srpskoj firma može osnovati za tri dana i 150 KM, a u FBiH za to treba 53 dana i 10 puta više sredstava.

Premijer Srpske je navela da je struja mnogo jeftinija u Srpskoj, a plate su veće.

Ona je istakla da cijeni ono što radi premijer FBiH Fadil Novalić, sa kojim ima odličnu saradnju.

Cvijanovićeva je, odgovarajući da novinarsko pitanje o njenom zdravstvenom stanju nakon završetka hospitalizacije, rekla da se osjeća odlično.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se