18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Crnadak dao rok ambasadoru za slanje pisma u Hag

Mirsada Čolaković ima dva dana da dostavi pismo u Hag zvaničnim diplomatskim kanalima – upozorio je ministar inostranih poslova BiH, Igor Crnadak.

Ukoliko ambasadorka to ne učini, Crnadak će od Predsjedništva tražiti preispitivanje njene odgovornosti. Na tu odluku uticalo je i današnje saopštenje bošnjačkog člana Predsjedništva. Bakir Izetbegović stao je u odbranu ambasadorke BiH u Hagu.

Tvrdi da je ministar išao mimo svojih ovlašćenja, jer uz pismo nije dobio saglasnost Predsjedništva. Crnadak odgovara da je Izetbegović izvršio pritisak na ambasadorku da se ogluši o njegovu instrukciju.

“Ako ostane na snazi zabrana gospođe Čolaković da dostavi pismo, onda će neminovno to voditi do toga da će se ta instrukcija i taj princip koji je promovisao gospodin Izetbegović, primjenjivati i na sve druge ambasadore”, kaže Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH.

Na telefone ambasade BiH u Hagu danas se niko nije javljao. Izetbegović poručuje da je u ovoj priči sve jasno – prepiska sa međunarodnim institucijama ide preko ambasada, i to uz saglasnost Predsjedništva BiH. Bez obzira na to što je u pitanju lično mišljenje, a ne zvaničan stav, mimo Ustava se, kaže, ne može.

Izetbegović tvrdi da Čolakovićeva nije ta koja se oglušila o propise, već upravo ministar Crnadak.

“Instrukcija kojom je ministar Crnadak naložio ambasadorki Čolaković da Registraru Međunarodnog suda pravde dostavi njegovo pismo, za čije upućivanje nije bio ovlašćen odlukom Predsjedništva BiH, predstavlja tešku zloupotrebu položaja ministra inostranih poslova i Ambasade BiH u Hagu u svrhu davanja zvaničnog državnog karaktera neovlaštenoj korespondenciji sa Međunarodnim sudom pravde koja ne predstavlja zvanični stav države Bosne i Hercegovine”, stoji u Izetbegovićem saopštenju.

Šta god pisao Bakir Izetbegović, Crnadak ne odustaje. O svojim namjerama obavijestio je i Mladena Ivanića.

Poručuje da će, ako se u Hagu pojavi neko ko će se predstavljati kao agent BiH, i sam otputovati u Holandiju. To je samo jedna od reakcija srpskih predstavnika iz institucija BiH.

Mladen Ivanić sutra će ih okupiti u Sarajevu. Tada bi trebalo da odluči da li će sazvati vanrednu sjednicu Predsjedništva. Za isti dan je najavljen i sastanak lidera Saveza za promjene, na kome će, kažu, znati šta dalje.

Sve je izvjesnija i posebna sjednica Narodne skupštine, na kojoj bi stav o reviziji trebalo da zauzmu i poslanici iz Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se