15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Aspirin sužavanjem limfnih sudova sprječava širenje ćelija raka

Molekuli koje sadrži lijek aspirin utiču na smanjenje širenja limfnih sudova, glavnih kanala preko kojih se razvijaju metastaze kancera. Na taj način aspirin ometa širenje bolesti. Ovo pokazuju rezlutati naučnih studija koje su sproveli australijski stručnjaci iz Centra za kancerogena oboljenja „Peter Mek Kalum“ u Melburnu.

Grupa naučnika koja učestvuje u ovim istraživanjima već je ranije gajila sumnje da nesteroidini antiinflamatorni lijekovi, u koje spada i Aspirin, koče širenje raka, ali nisu mogli da daju precizan odgovor zašto i na koji način se to dešava. Ovo otkriće australijskog tima ljekara moglo bi da doprinese značajnim pomacima u uspostavljanju novih, efikasnijih terapija u borbi protiv malignih oblika tumora. Ranijih godina je više stručnih časopisa objavilo da je stopa obolijevanja od raka debelog crijeva, prostate, pluća, mozga i grla, manja kod osoba koje svakodnevno uzimaju aspirin.

Na drugoj strani planete, u Velikoj Britaniji, stručnjaci takođe intenzivno proučavaju dejstvo aspirina kada su u pitanju kancerogena oboljenja. Britanski naučnici koji rade pri institutu za humanu genetiku na Univerzitetu u Njukaslu, tvrde da se redovnom upotrebom aspirina može značajno smanjiti rizik od raka debelog crijeva kod osoba koje imaju genetske preduslove da obole od ove opake bolesti. Nakon iscrpnih, višegodišnjih istraživanja britanskog tima pod rukovodstvom doktora Džona Burna, kojima je bilo obuhvaćeno više od 1.000 ljudi, naučnici su došli do zaključka da se uz pomoć aspirina postižu određeni rezultati kada su u pitanju mutirane matične ćelije u debelom crijevu.

Tokom istraživanja koje je trajalo skoro 900 dana, polovina učesnika dobijala je redovno aspirin, dok druga polovina nije. Krajnji rezultat je bio da postoje značajne razlike u procentu obolijevanja kod jedne i kod druge grupe. Osobe koje su svakodnevno uzimale aspirin kao prevenciju u znatno manjem procentu su oboljevale od raka.

Mnogi lekari apsirin svakodnevno preporučuju i kao lijek koji umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara izazvanih ugruškom krvi. Međutim, sa upotrebom aspirina ipak treba biti oprezan. Dugoročno konzumiranje ovog lijeka može dovesti do ozbiljnih stomačnih poteškoća, čak i do unutrašnjeg krvarenja. Zato se za aspirin, kao i za većinu lijekova savjetuje prethodno konsultovanje sa ljekarom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se