20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Amerika snažno osudila ustaše i neonaciste iz Zagreba

ZAGREB – Ambasada SAD u Zagrebu najsnažnije je odbacila neonacističke i proustaške stavove izražene za vrijeme demonstracija u centru Zagreba u nedjelju, a u organizaciji Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP).

Reagujući ne činjenicu da su neki od demonstranata, koji su nosili ustaška obilježja i slavili nacizam, slali poruke podrške američkom predsjedniku Donaldu Trampu, ambasada je osudila „svaki pokušaj povezivanja SAD sa mrskom ideologijom“.

Takva sugestija, navodi se u reagovanju američke ambasade, „uvreda je sjećanju na 186.000 američkih vojnika koji su poginuli u Evropi u borbi protiv nacističke Njemačke“ i za milione nedužnih žrtava ubijenih tokom Drugog svjetskog rata.

Na desničarski marš u Zagrebu reagovao je i ratni veteran Zoran Erceg.

Erceg upozorava da je „proslava“ osnivanja Hitlerovog nacizma održana 400 metara od hrvatske Vlade i Hrvatskog sabora, uz obezbjeđenje hrvatske policije.

Policija je na tom skupu zbog remećenja javnoga reda i mira privela predsjednika stranke A-HSP Dražena Keleminca.

Keleminec, koji je pozdravio učesnike skupa pozdravima „Bog i Hrvati“, „Hrvatska Hrvatu“ i „Za dom – spremni!“, rekao je da se ne boji da ponovo bude uhapšen zbog pozdrava „Za dom spremni“, te da će se boriti protiv „velikosrpske politike“ u toj zemlji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se