23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Vulin: Dan Republike važan za građane Srpske

BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin najavio je da će sutra u Banjaluci prisustvovati proslavi Dana Republike Srpske i ocijenio da je to važan dan za građene Srpske.

„To je važan dan kada su građani Srpske uspostavili temelje svog postojanja i obezbedili institucionalni prostor u okviru Dejtonskog sporazuma da se život Srba preko granica Srbije neometano sprovodi, da se čuva i postoji“, poručio je Vulin.

On je potvrdio da će, osim njega, na proslavi u Banjaluci biti još predstavnika Vlade Srbije i da će to biti posjeta na najvišem mogućem nivou, prenose beogradski mediji.

Komentarišući akciju takozvane hrvatske pravoslavne crkve u Zagrebu, Vulin je rekao da se plaši za položaj Srba u Hrvatskoj, antifašista, i svih koji bi podigli glas protiv ustaških provokacija.

„Posle i pre toga razbijane su ćirilične table u Vukovaru, nakon toga se na jasenovačkom stratištu postavljaju table žZa dom spremni!ž. U direktnom prenosu Hrvatske radio-televizije peva se žČavoglavaž, sluša se Tompson, uzvikuje žZa dom spremni!ž. Poslednje što je ostalo je da se formira hrvatska pravoslavna crkva koja je postojala samo u vreme NDH“, istakao je Vulin.

On kaže da je zabrinjavajuće što izostaje zvanično reagovanje i što hrvatske institucije i političke stranke ćute.

Vulin ističe da je to poruka pravoslavnim hrišćanima i Srbima da za njih nema mjesta u Hrvatskoj ako nisu u okviru neke kvinslinške izmišljene crkve koja je već jednom blagosiljala pokolje i pokrštavanje Srba.

„Srbi imaju pravo na svoju crkvu, da ih niko ne proteruje, da budu zaštićeni, i da se kvislinške organizacije osude“, poručio je Vulin.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se