23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Popović: Međunarodni faktor želi destabilizaciju regiona

BANJALUKA – Vojno-politički analitičar Gostimir Popović upozorio je da je međunarodni faktor, koji čini nestabilnim cijeli region, već prvih dana ove godine postao aktivan i krenuo sa provokacijama ka srpskom narodu, počevši od Kosova i Metohije do Federacije BiH.“Početak januara pokazuje da će na jugoistoku Evrope proljeće i ljeto biti `vruće`, a možda i cijela godina, usljed djelovanja međunarodnog faktora koji želi destabilizaciju regiona“, rekao je Popović Srni.

On je istakao da nepropuštanje voza na Kosovu koji je, kako kaže, bio veoma simpatično ukrašen, i koji je trebalo da predstavlja znak prijateljstva, govori o tome da mentori, ili kako je rekao predsjednik Srbije Tomislav Nikolić – sponzori ljudi u Prištini, ne žele bilo kakav dogovor, niti bilo kakav zajednički rad.

„Uporedo s tim, na zvaničnoj veb-stranici Predsjedništva BiH naveden je jedan neprimjeren tekst o Republici Srpskoj i njenim građanima od bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, u kojem piše da je Srpska nastala na genocidu. Ova dva slučaja u dva dana ne možemo posmatrati odvojeno, već kao dio destabilizacije regiona“, naglasio je Popović.

On je dodao da bi trebalo pomenuti i Makedoniju, kao područje podložno nestabilnosti.

Prema njegovim riječima, Beograd i Banjaluka trebalo bi da brzo i efikasno upoznaju međunarodne faktore koji su privrženi miru i stabilizaciji, Rusiju i Kinu, da posredstvom Savjeta bezbjednosti UN izvrše uticaj na destabilizujuće faktore.

„Posebno bi bilo značajno da se i iz Banjaluke uputi pismo Savjetu bezbjednosti, da se stavi do znanja šta se sve dešava i da se tako preduprijede neželjeni događaji u proljeće i ljeto“, smatra Popović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se