2 C
Zvornik
19. април 2024.

Počela „Svetosavska nedjelja“

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine sinoć je počela „Svetosavska nedjelja“, 25. po redu, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvetitelju Svetom Savi. Manifestacija je počela Književnom i muzičkom večeri pod nazivom „Zvornički književnici svom gradu“.

Tradicionalnu manifestaciju koja je nastarija ove vrste u Republici Srpskoj, otvorio je načelnik odjeljenja za privredu, razvoj, poljoprivredu i društvene dejlatnosti grada Zvornik Milan Cvijetinović koji je naglasio da Gradska uprava uvijek podržava ovakve i slične manifestacije.

– Ovom prilikom zahvaljujemo se svima na njihovom dorpinosu da ova „Svetosavska nedjelja“ bude obilježena onanko kako to dolikuje. Svim školama čestitam njihovu slavu i zahvaljujem se svima koji njeguju tradiciju srpskog narada iz oblasti kulture, obrazovanja i svega što je potrebno da omladina zna, uči i da nsatavi poslije nas – poručio je Cvijetinović.

Radosav Perić, predsjednik zvorničkog Odbora SPKD „Prosvjeta“, istakao je da je značaj „Svetosavske nedjelje“ veliki.

– Ova manifestacija ima veliku kulturnu vrijednost za našu djecu, za mlade ljude, kao i za nas starije, da se sjetimo našeg duhovnika Svetog Save, da sačuvamo naše narodne običaje koji su možda najljepši u svijetu, a posevno da sačuvamo naš jezik, duhovnost i da se jedni na druge oslanjamo. Ovo je najstarija manifestacija ove vrste u Republici Srpskoj jer već traje 25 godina, a posebno nam je drago jer se ovogodišnja Nedelja uklapa u proslavu jubileja 25 godina Republike Srpske. Ovom prilikom želim reći da je veliku ulogu u našem kulturnom životu dalo SPKD „Prosvjeta“ Zvornik koje je inicijator ove i mnogih drugih kulturnih manifestacija. Ovo društvo osnovano je u Sarajevu daleke 1902. godine, a u Zvorniku 1907. godine. Prestalo je da radi 1949. godine, a ponovo obnovljeno 1990. godine. Društvo „Prosvjeta“ bilo je i ostalo svetionik i čuvar srpske kulture i duhovnosti zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, onako kako nam je u amanet ostavio naš Sveti Sava i Stefan Nemanja. Zato smo i mogli izdržati sve nedaće i teškoće i opstati, sačuvavši svoje nacionalno ime, jezik i običaje. Obaveza nam je da ova Nedjelja traje, da imamo sve bolje i ljepše sadržaje koji nam oplemenjuju i krijepe dušu – rekao je Perić.

Sveštenik Rade Tešić u ime Njegovog preosveštenstva episkopa Hrizostoma i sveštenika zvorničkih parohija blagoslovio „Svetosavsku nedjelju“, poručivši da po ugledu na Svetog Savu i mi treba da se trudimo da budemo zidari dobrih djela u našim životima i da se uvijek okupljamo u radosti oko Svetoga Save.

U okviru književno-muzičke večeri svoje stihove predstavili su Snežana Nikolić, Dana Gavrić, Slavoljub Tomašević, Cvijan Đapanović, Simo Ilić, Ilinka Matić, Borka Miličić i Rosa Janjušić Blažanović, dok su gosti večeri bili Radmila Đokić iz Bijeljine, kao i učenici Osnovne muzičke škole iz Zvornika.

U okviru „Svetosavske nedjelje“, danas će u Domu omladine biti održan koncert narodnih pjesama i igara zvorničkog Kulturno-umjetničkog društva „Sveti Sava“.

Izbor sportiste godine grada Zvornika, koji se ove godine održava 20. put po redu, održaće se u Domu omladine u srijedu, 25. januara, dok je u četvrtak, 26. januara, planirana Svetosavska akademija na kojoj će o Svetom Savi besjediti Stanislav Tomić, profesor iz Zvornika.

U okviru Svetosavske akademije, učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ i Tehničkog školskog centra izvešće dramski i recitatorski program, a nastupiće i Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“.

Na Savindan, 27. januara, u svim hramovima biće služene svete liturgije, a u školama proslavljena školska slava.

Manifestacija se završava u subotu, 28. januara, Svetosavskim balom u motelu „Laguna“ na kome će gost biti beogradska glumica Biljana Đurović.

Prethodno će u Rekreativno-sportskom centru biti organizovan Svetosavski turnir u ženskoj odbojci za pionirke na kome će učestvovati ekipe iz Srbije i Republike Srpske.

Organizatori „Svetosavske nedjelje 2017“ su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Zvornik, Srpska pravoslavna crkva i Dom omladine, a pokrovitelj Gradska uprava Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se