Na novoj UN listi sedam terorističkih organizacija iz BiH

Na ažuriranoj listi najtraženijih terorista i organizacija „Islamske države“ koju je objavio Savjet bezbjednosti UN upisano je sedam organizacija čije su kancelarije u BiH, kao i Nusret Imamović, jedan od vodećih komandanata „Nusra fronta“.

Organizacije koje se nalaze na listi su „Al haramein“ i „Al furhan“, „Tajbah internešnal“ i „Bosanska idealna futura“ i druge.

Kada je riječ o Nusretu Imamoviću, „Euroblic“ piše da je ovaj državljanin BiH danas u Siriji jedan od vodećih komandanata „Nusra fronta“.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević otkrio je da se na listi nalaze islamističke organizacije sa kancelarijama u Sarajevu, Zenici i Bihaću, te da nova lista dokazuje da u BiH gotovo da i nema borbe protiv terorizma jer „Imamović, koji je godinama u Siriji, ima dva validna pasoša izdata od državnih organa BiH“.

On kaže da se na osnovu toga može doći do zaključka da su ljudi koji pomažu teroriste i dalje zaposleni u državnim službama.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić istakao je da se problem terorizma u BiH godinama minimizira, kao i da nema političke volje za njegovo rješavanje.

On je naglasio da se „paradžemati u BiH šire kao virus, a političari, poput bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića govore kako je BiH na putu evrointegracija“.

U BiH se u proteklom periodu vratilo 46 boraca „Islamske države“, a njih 20 je u zatvorima, gdje izdržavaju pravosnažne zatvorske kazne.

Na „crnoj listi“ Savjeta bezbjednosti UN, dopunjenoj 19. januara, je 256 imena najtraženijih terorista „Islamske države“ i 75 islamističkih organizacija čiji je osnovni posao pranje novca i finansiranje terorističkih napada širom svijeta.

SRNA

Back to top button