9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

„Crni div“ će „pojesti“ dio Sunčevog sistema?

PASADENA – „Planeta devet“, misteriozno nebesko tijelo, deset puta veće od Zemlje, koje se nalazi na rubu Sunčevog sistema, mogla bi da nakon gašenja Sunca uništi planete koje prežive tu kataklizmu, navode naučnici.

Misterioznu tamnu planetu u Kiperovom pojasu na rubovima Sunčevog sistema, naučnici tek treba da snime, ali istraživanje ukazuje da je to zapravo planeta skitnica, koju je u nekom trenutku privuklo Sunce.

Na portalu „Spejs“ autor studije DŽejms Vesper, sa Državnog univerziteta Novi Meksiko, prenosi da je sa profesorom matematike i fizike Polom Mejsonom uradio kompjuterske simulacije za oko 156 interakcija između Sunčevog sistema i različitih odbjeglih planeta.

Nakon što se naše Sunce ugasi, za sedam milijardi godina, misteriozna „Planeta devet“ mogla bi da uništi planete koji prežive Sunčevu smrt, navode naučni portali.

Do sada je većina naučnika pretpostavljala kako će većina spoljnih planeta u našem sistemu, poput Jupitera, Saturna, Urana ili Neptuna, moći da preživi smrt naše zvijezde.

Predviđali su kako će Sunčev nagli rast, kratko prije gašenja, progutati Zemlju, kao i Veneru i Merkur, ali će zatim postati bijeli patuljak i odgurnuti ostale planete dalje na bezbjednu udaljenost.

Ali, pojava „Planete 9“ na rubu Sunčevog sistema to bi mogla da poremeti i spriječi „srećan kraj“, pokazuje novo istraživanje.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se