18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Osuđeni saradnici optuženih pljačkaša na autoputu: Tiperu i saučesnicima četiri godine zatvora

BANJALUKA – Bivši radnik agencije „Sektor sekjuriti“ Danijel Kuzmić (30) iz Kotor Varoša osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na tri godine, a suspendovani specijalci MUP-a RS Goran Janjuz (25) iz Kozarske Dubice i Željko Inđić (27) iz Bratunca na po šest mjeseci zatvora zbog učešća u pljački 617.000 KM Unikredit banke na autoputu Banjaluka – Gradiška.

Ove kazne su im izrečene na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji su zaključili sa Republičkim tužilaštvom. Prema presudi, oni su bili dio organizovane grupe suspendovanog specijalca Vladana Malića koji je i isplanirao pomenutu pljačku. Osim Malića, u ovom slučaju optuženi su i njegove kolege iz Specijalne jedinice MUP-a RS Goran Paraš (27) iz Banjaluke i Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoša, kao i suvlasnik auto-kuće „Kvatro“ Oleg Banda (30). Optužnica protiv njih podignuta je u aprilu, a suđenje je počelo u septembru.

Prema presudi, Kuzmić je dojavio informacije o tome kada su vozila „Sektor sekjuritija“ sa novcem krenula i u kojem je od njih tri u konvoju najveći potencijalni plijen.

– Ljubavi, krenula sam – glasila je poruka koju je Kuzmić poslao Popoviću dajući mu znak da je novac krenuo iz banke.

Janjuz je pljačkašima obezbijedio da u njegovoj garaži sakriju „audi A6“ koji je korišćen prilikom pljačke. U tom vozilu je bilo skriveno oružje i odijela koje su koristili. Inđić je zajedno sa ostalim članovima Malićeve grupe direktno učestvovao u pljački.

Kuzmić, Janjuz i Inđić krivicu su priznali odmah po otkrivanju ovog zločina i pristali da svjedoče protiv svojih saradnika. Oni su tako tokom suđenja Maliću i ostalim optuženima ispričali sve što su znali o ovoj pljački i o svojoj ulozi u tome.

Republički tužilac Živana Bajić u sudu je kazala da su Inđić i Janjuz otkrili zločinačko udruženje, zbog čega su im i umanjene kazne.

– Iako je za djelo za koje se terete predviđena najmanja kazna od pet godina, Tužilaštvo se odlučilo na ovakav sporazum jer bez njihove saradnje pljačka ne bi bila ni otkrivena. Krivični zakon RS predviđa da se učinioci krivičnog djela kada otkriju organizovani kriminal mogu i osloboditi od odgovornosti. Ipak smo se odlučili da im se izrekne po pola godine zatvora i smatramo da su te kazne adekvatne – rekla je Bajićeva.

Dodala je da je Tužilaštvo Kuzmiću ublažilo kaznu jer je takođe sarađivao tokom istrage i svojim svjedočenjem umnogome doprinio da ovaj slučaj bude rasvijetljen.

Advokat Janjuza i Inđića, Duška Bogojević kaže da su izrečene kazne adekvatne, a pogotovo ako se zna da su oni od početka sve priznali.

– Ono što su ispričali u svom svjedočenju i tokom istrage potkrijepljeno je i dokazima – rekla je Bogojevićeva.

Branilac Kuzmića Mirko Dabić istakao je da je kazna izrečena njegovom branjeniku srazmjerna njegovoj ulozi u krivičnom djelu.

Spektakularna pljačka novca Unikredit banke počinjena je 22. septembra prošle godine. Optuženi Malić, Popović, Paraš, Inđić i Banda tada su zelenim „audijem A6“ presreli i napali kolonu vozila „Sektor sekjuritija“. Prijeteći puškama od radnika su oteli tri kofera sa 617.000 maraka. Tokom pljačke došlo je do pucnjave, a povrijeđen je i radnik „Sektor sekjuritija“ Đurađ Bajić nakon što su hici probili vjetrobransko blindirano staklo na vozilu. Tokom istrage, osim oružja, pronađeno je 12.000 evra, automobil i torba u koju su pljačkaši stavili novac, a razbojnici su na licu mjesta ostavili i ručni raketni bacač „zolju“. U vozilu su ostavili brojne biološke tragove.

Novac

Izrečenim presudama bivši radnik „Sektor sekjuritija“ Danijel Kuzmić te specijalci Željko Inđić i Goran Janjuz obavezani su da vrate novac koji su „zaradili“ tokom pljačke.

Tako će Kuzmić morati da vrati 30.000 evra i biće mu oduzet „audi A8“. Janjuz je obavezan da vrati 5.000 evra, a Inđić 2.500 evra. Takođe, sve trojica su obavezana da plate troškove sudskog postupka koji, s obzirom na to da su priznali krivicu, u njihovom slučaju neće biti visoki.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se