5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Edukacije i deminiranje na teritoriji grada

ZVORNIK – Protekle sedmice Crveni krst Republike Srpske realizovao je u Zvorniku Program upozoravanja na opasnosti od mina kojim je obuhvaćeno 400 učenika šestog, sedmog i osmog razreda škole „Desanka Maksimović“ Čelopek i njenih područnih škola. U okviru Programa postavljena su i tri bilborda sa kartama minske situacije.

Bilbordi su postavljeni u mjesnim zajednicama Drinjača, Donja Kamenica – zaseok Miloševići, te na putu za Liplje i Snagovo u rejonu Kamenoloma i oni detaljno prikazuju minsku situaciju za dio teritorije gdje se nalaze, odnosno služe za informisanje građana o rizičnim površinama i površinama zagađenim minama.

Samostalni stručni saradnik za mjere civilne zaštite i koordinator protivminskih akcija grada Zvornik Dejan Galić, koji je u ovom Programu bio vođa Tima CKRS, rekao je da su bilbordi postavljeni u skladu sa odobrenim Planom protivminskih djelovanja koji je izgradio BH MAK za područje grada Zvornik. On je napomenuo da je grad Zvornik jedan od rijetkih koji ima urađen Plan protivminskih akcija, naglasivši da su zahvaljujući donatoru, Crvenom krstu Republike Srpske, ove godine postavljena tri bilborda, koliko je postavljeno i prošle godine i to u Baljkovici, Malešiću i Kula Gradu.

Galić je rekao da je u toku deminiranje u mjesnoj zajednici Šetići koje se vrši na ukupnoj površini 8.412 kvadratnih metara, kao i tehničko izviđanje površine 29.157 kvadratnih metara.

U toku su i projekti koji obuhvataju deminiranje oko 130.000 kvadrata u mjesnim zajednicama Šetići i Baljkovica koji će biti realizovani do kraja 2017.godine.

– Do sada je na teritoriji grada deminirano ukupno 1.200.000 kvadratnih metara sumnjive površine. Takođe, izrađen je 41 projekat za deminiranje 986.000 kvadrata – rekao je Galić, podsjetivši da su od početka ove godine realizovana dva projekta deminiranja ukupne površine oko 37.000 metara kvadratnih.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se