18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

BiH protjeruje 300 stranaca

Bosna i Hercegovina će protjerati više od 300 stranaca, najviše iz zemalja Zaliva, koji u BiH borave ilegalno, nakon što su kroz kupovinu imovine utajili porez, piše Rojters.U posljednjih nekoliko godina, u BiH je znatno porastao priliv arapskih investitora koji su izgradili stambene komplekse i turistička mjesta.

U protekla tri mjeseca, zvanične institucije su pregledale poslovanje skoro 700 firmi i 16 turističkih mjesta u vlasništvu građana iz Zaliva, Libije, Rusije i Ukrajine.

Za oko 500 firmi koje posjeduju više od 600 stambenih i poslovnih prostora, utvrđeno je da su registrovane na lažnim adresama i nisu imali zaposlenih, navodi Rojters pozivajući se na izjave zvaničnika.

Mnogi vlasnici su registrovali preduzeća za nekretnine uz naknadu od 2.000 KM kako bi kupili imovinu u vrijednosti od više stotina hiljada marka za iznajmljivanje turistima, nakon čega nisu podnosili poreske prijave.

Neki od vlasnika su ilegalno živjeli u zemlji, neki uopšte nisu bili registrovani kao da su došli u zemlju, neki su prekršili vizne zahtjeve, dok su drugi zloupotrijebili svoje radne dozvole.

U zavisnosti od djela, više od 300 osoba će biti zamoljeno da napusti BiH dobrovoljno ili će biti protjerani uz zabranu povratka i do pet godina.

Detalji o cijelom slučaju biće proslijeđeni poreskim vlastima i policiji, javlja N1.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se