25.4 C
Zvornik
30. септембра 2023.

Zašto su žene glasne tokom seksa?

Ekipa naučnika s Univerziteta u Lankaširu objavila je 2011. godine studiju koja se bavi ovim pitanjem.

U studiji u kojoj je učestvovala 71 žena starosti između 18 i 48 godina proučavani su detalji u vezi s “kopulatornom vokalizacijom” žena, odnosno puštanjem zvukova tokom seksa.

Otkriveno je da većina pripadnica ljepšeg pola proizvodi zvukove u krevetu, ali ne nužno dok doživljavaju orgazam. Umjesto toga, 66 njih je priznalo da stenju da ubrzaju partnerov orgazam, dok 87 odsto žena to čini da bi se osjećalo više seksi i samopouzdanije.

“Dok žene orgazam najčešće postižu tokom predigre, kopulatorna vokalizacija je na najvišem nivou prije i simultano s orgazmom muškarca”, zaključili su istraživači.

Osim toga, dodato je da žene pribjegavaju vokalizaciji kako bi smanjile “dosadu” u krevetu.

Da li žene stenju samo zbog muškaraca?

“Ne postoji mnogo istraživanja na ovu temu, ali mediji nas neprestano ‘bombarduju’ idejom da je stenjanje povezano s orgazmom i dobrim seksom”, kaže naučnica Kristen Mark sa Univerziteta u Indijani.

Stenjanje se zato smatra prilično mudrom strategijom glumljenja orgazma, ali u tome zapravo nema ničeg mudrog.

“Ako stenjete, partneru dajete do znanja da radi sve dobro, a to očigledno nije tako”, kaže autorka i tzv. seksualna edukatorka Peti Brizben, koja savjetuje ženama da stenju i ispuštaju uzvike samo kad je nešto dobro, a ne kada žele da prikriju ono što nije da bi se što prije završilo.

I ženke životinja su glasne za vrijeme seksa

Žene nisu jedini primati koji proizvode zvukove za vrijeme seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da, na primjer, ženke majmuna babuna, ispuštaju veliki broj kopulacijskih zvukova.

Oni postaju sve kompleksniji kako se približavaju ovulaciji, i kad se pare s babunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj ljestvici. Ženke makaki majmuna takođe proizvode kratke i glasne povike koji su okidač orgazma mužjaka, a trebalo bi istaći da to nisu jedini primjeri.

Seksualne performanse i primatologe na stranu, vokalizacija tokom seksa je svakako odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu, a očigledno je da su danas glasnije nego ikada ranije, jer se na to podstiču.

“Žene se uče da preuzmu odgovornost nad sopstvenim užitkom, a mogu da naprave i korak više i postanu učiteljice svom muškarcu”, kaže Brizbenova, koja ističe da je dokazano da stenjanje podstiče i ženski orgazam, odnosno uzbuđenje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
957PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se