5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Saslušani šefovi klubova poslanika, konfuzija s pozivima

Sarajevo, Banjaluka – Šefovi klubova poslanika SNSD-a, SDS-a DNS-a i PDP-a u Narodnoj skupštini RS saslušani su juče u Tužilaštvu BiH kao svjedoci u predmetu koji je otvoren zbog održavanja referenduma u Srpskoj.

Saslušanju je prethodila konfuzija, jer je jednima poziv stigao na dan kada je zakazano i saslušanje, dok su ga drugi dobili tokom vikenda kada nisu ni bili na kućnoj adresi.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković  rekao je da se tužilac interesovao odakle je krenula inicijativa za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj je donesena odluka o održavanju referenduma o Danu RS.

– Imam osjećaj da je i Tužilaštvo BiH na neki način zatečeno i da traži neku izlaznu strategiju, odnosno kako da izađe iz ovoga – rekao je Višković.

Tužiocu je iznio primjedbu u vezi sa pozivom na saslušanje.

– Poziv mi je dostavljen u subotu, kada nisam bio na adresi stanovanja i tek u nedjelju sam vidio obavještenje o prispjeću pošiljke, koju sam mogao da preuzmem tek danas kada sam i dao izjavu – rekao je Višković.

Šef Kluba poslanika SDS-a i predsjednik te stranke Vukota Govedarica izjavio je nakon saslušanja da je zabrinut jer Tužilaštvo BiH vodi istragu o osnovnim ljudskim pravima.

– Istraga je fokusirana na nešto što je osnovna ljudska sloboda, sloboda jednog naroda koji živi u BiH. Takav odnos stvara zabrinutost za pravosuđe u BiH. Očigledno je da su predmeti teškog privrednog kriminala ostavljeni po strani i da istrage u takvim slučajevima nisu dale rezultate. Tužilaštvo BiH je saopštilo da istraga u predmetu „Bobar banka“ nije u skladu sa zakonom o krivičnom postupku. Ako pogledamo kako je završio glavni tužilac Goran Salihović, onda se vidi da je pravosuđe BiH u velikom problemu. Ako tome dodamo kako je karijeru završio i njegov prethodnik, onda je jasno da je potrebna obimna reforma pravosuđa – rekao je Govedarica ponovivši stavove koje je prilikom podnošenja ostavke na stranačku funkciju poslije izbornog kraha iznio njegov prethodnik Mladen Bosić.

Šefica Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović izjavila je da joj saslušanja u vezi sa referendumom više liče na produžavanje političkog, a ne pravnog procesa.

– Referendum nije značio poništavanje odluke Ustavnog suda BiH. Referendum je najdemokratskije pravo svakog naroda da se izjasni o svakom pitanju, a usvajanjem Zakona o Danu RS ispoštovana je i volja naroda i odluka Ustavnog suda BiH – kazala je Stavanovićeva.

Ona je dodala da je jedini izlaz iz ove situacije da proces u Tužilaštvu BiH bude obustavljen.

– Tužilaštvo više ne zna kako da okonča ovaj proces i zato će biti bolje da što prije donese odluku o obustavljanju istrage, posebno zato što je ovo prvi proces u BiH zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH, iako u FBiH mnoge odluke ovog suda nisu sprovedene – smatra Stevanovićeva i dodaje da Ustavni sud BiH ne može dobiti kredibilitet sve dok strane sudije ne odu iz njega i ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu koji će regulisati nadležnost i način njegovog rada.

Šef poslaničkog kluba PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da je poziv Tužilaštva BiH primio juče u deset časova i da je u njemu pisalo da treba da se pojavi na saslušanju u 12.30 časova.

– Došao sam zbog činjenice da sam bio u blizini. Interesovali su se uglavnom za opštepoznate  stvari. Ovo je više politička nego pravna materija i nesporno je da je ovo politički proces – kazao je Brčkalo.

Poziv za saslušanje zakazano za sutra dobio je i šef poslaničkog kluba NDP-a Krsto Jandrić, koji je rekao da će se odazvati. Šef kluba poslanika SDS-K Darko Banjac rekao je da je dobio poziv za 28. novembar izrazivši negodovanje što mu je upućen na latinici i hrvatskom jeziku.

Prvoosumnjičeni u procesu koji je pokrenut zbog održavanja referenduma je predsjednik RS Milorad Dodik. On je ranije dobio poziv za saslušanje, ali je rekao da zbog ugrožene bezbjednosti neće ići u Sarajevo i da je spreman da izjavu da na bilo kojoj lokaciji u RS ili putem video-linka. Ranije su saslušani i predsjednik i članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma.

Rukovodstvo parlamenta

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da on  nije dobio poziv za saslušanje u Tužilaštvu BiH u vezi sa referendumom.

– Nisam dobio poziv, a da li će doći nikad se ne zna, to zavisi od Tužilaštva – kaže Čubrilović.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić kaže da su poziv za saslušanje dobili svi šefovi poslaničkih klubova i da i on očekuje kovertu iz Tužilaštva BiH.

– Nisam još dobio poziv, ali očekujem da će ga na kraju poslati i rukovodstvu parlamenta – rekao je Stevandić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se