12 C
Zvornik
23. април 2024.

Saradnja „Alumine“ i Tehnološkog fakulteta Zvornik – USPJEŠAN SPOJ PRIVREDE I NAUKE

ZVORNIK – Kompanija „Alumina“ i Tehnološki fakultet u Zvorniku, kao dugogodišnji partneri, brojnim primjerima saradnje, predstavljaju uspješan spoj privrede i nauke, ocijenjeno je na zajedničkom sastanku menadžmenta najvećeg ovdašnjeg kolektiva i rukovodstva ove visokoobrazovne ustanove. Tom prilikom su predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Milorad Motika i dekan Tehnološkog fakulteta u Zvorniku prof. dr Miladin Gligorić potpisali novi ugovor kojim je definisana poslovno-tehnička saradnja u narednih pet godina.

Gligorić je rekao da su ovim ugovorom stvoreni preduslovi za još uspješniju poslovnu saradnju, precizirajući da će Tehnološki fakultet i „Alumina“ ubuduće stvarati timove koji će biti angažovani na rješavanju određenih poslova i projekata.

„Naš fakultet imaće mogućnost da ponudi određene programe i rješenja vezano za problematiku koju „Alumina“ ima u svom tehnološkom procesu proizvodnje“, naveo je Gligorić.

On je rekao da će studenti Tehnološkog fakulteta i dalje moći da obavljaju praktičnu nastavu u ovoj fabrici, te da dolaze u proizvodne pogone i upoznaju se sa procesom proizvodnje, ali i da rade razne hemijske analize u fabričkim laboratorijama, navodeći da trenutno, na dva studijska programa, Tehnološki fakultet ima 350 studenata.

Gligorić je istakao da je ugovorom dogovorena i saradnja u oblasti naučnog djelovanja.

„Magistrantima i doktorantima Tehnološkog fakulteta biće omogućen rad sa stručnim ljudima ove fabrike, dok će istovremeno kadrovi iz „Alumine“ biti i prilici da budu angažovani na poslovima i zadacima fakulteta u oblasti nastave, istraživanja, realizaciji novih projekata, te da imaju mogućnost usavršavanja kroz specijalne seminare, doktorske i master studije“, rekao je Gligorić.

Dekan Tehnološkog fakulteta izrazio je zahvalnost menadžmentu kompanije „Alumina“, koji je, kako je rekao, pokazao veliku spremnost da sa ovom visokoobrazovnom ustanovom radi na zajedničkim poslovnim angažmanima.

„Najveća vrijednost ovog ugovora jeste potpuno razumijevanje rukovodstva „Alumine“ za potrebom razvoja našeg fakulteta u pogledu njegove modernizacije i kadrovskog jačanja, ali i osavremenjavanja u oblasti opreme koja će biti podloga za školovanje mladih ljudi.“, naglasio je Gligorić.

On je posebno važnim ocijenio spremnost menadžmenta „Alumine“ da uspješne kadrove koji „izađu“ poslije studija na Tehnološkom fakultetetu Zvorniku angažuje u proizvodnom procesu ove fabrike.

Kako je rečeno, kompanija „Alumina“ je u protekle tri godine zaposlila 16 diplomiranih tehnologa koji su završili studije na ovom Tehnološkom fakultetu.

Direktor Proizvodnje i Marketinga u „Alumini“ dr Radislav Filipović, inače vanredni profesor na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku, rekao je da je „Alumina“, odnosno Fabrika glinice „Birač“, odigrala veoma važnu ulogu u periodu osnivanja i prvobitnog razvoja Tehnološkog fakulteta u Zvorniku, što se kasnije pokazalo kao odlična investicija.

„Danas u „Alumini“ radi i značajno doprinosi razvoju i prosperitetu nekoliko desetina inženjera koji su osnovne studije završili na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku. Neki od ovih inženjera su glavni nosioci aktivnosti u proizvodnim procesima, kao i u rukovodnim strukturama fabrike“, kaže Filipović.

S obzirom na da je „Alumina“ u fazi intenzivnog razvoja novih proizvoda, a s druge strane da je Tehnološki fakultet, pored odgovarajućih kadrova i odlično opremljen instrumentalnom tehnikom koja može značajno doprinijeti u fazi istraživanja kao i u fazi određivanja kvaliteta finalnih proizvoda, Filipović smatra da će ova saradnja biti od izuzetne važnosti za obje strane.

„Kroz ovu saradnju i realizaciju razvojnih programa, „Alumina“ planira da regrutuje mlade kadrove sa Tehnološkog fakulteta koji bi trebali svoju karijeru da grade u ovoj fabrici i da budu jedni od glavnih nosilaca ne samo na novim projektima, već i da polako preuzimaju vodeću ulogu u postojećim programima, gdje imamo određnih kadrova koji su pred odlaskom u penziju“, ističe Filipović.

Sastanku su prisustvovali i prodekan Tehnološkog fakulteta docent dr Aleksandar Došić, i direktor Razvoja i Kontrole kvaliteta u „Alumini“ dr Zoran Obrenović, koji je takođe i docent na zvorničkom Tehnološkom fakultetu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se