naslovnaVIJESTIZvornik

Rok za legalizaciju bespravnih objekata ističe 31. decembra ove godine

ZVORNIK – Rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata ističe 31. decembra ove godine, podsjećaju iz Odjeljenja za prostorno uređenje grada Zvornik.

Načelnik ovog odjeljenja Boško Kojić rekao je da je ovaj rok produžen u skladu sa Izmjenama i dopunama zakona o uređenju prostora i građenju.

– Do sada je podneseno preko 2.000 zahtjeva i postupci rješavanja su u toku, a za određeni broj objekata su izdati naknadni lokacijski uslovi u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju – rekao je Kojić koji napominje da se procjenjuje da na teritoriji grada, uzimajući u obzir i pomoćne i ekonomske objekte, ima više od 5.000 bespravno izgrađenih objekata.

On je napomenuo da je postupkom legalizacije, u skladu sa ovim Zakonom, u odnosu na prethodna rješenja legalizacije, omogućeno da se za stambeno-poslovne objekte do 400 kvadrata bruto površine jednim postupkom, ukoliko su ispunjeni svi uslovi, može dobiti i građevinska i upotrebna dozvola što skraćuje put i smanjuje troškove.

– Takođe, Zakonom su predviđene i olakšice po pitanju naknade u postupcima legalizacije za objekte do 400 kvadrata i određenim kategorijama su umanjena plaćanja. Sve su to razlozi koje bi naši građani trebali da iskoriste i u predviđenom roku podnesu zahtjev za legalizaciju i krenu u postupak i time objekte uvedu u pravne okvire. Takođe, i Gradska uprava Zvornik čini sve što može da smanji troškove i olakša vlasnicima takvih objekata da što lakše obave ovaj postupak – istakao je Kojić dodavši da nakon isteka roka neće biti moguće legalizovati bespravno izgrađene ili dograđene objekte, što za sobom može vući određene posljedice.

U odjeljenju za prostorno uređenje vlasnici bespravno izgrađenih objekata mogu dobiti sve neophodne informacije, kao i pomoć u popunjavanju zahtjeva za legalizaciju koji se mogu podneti na šalteru br. 8 Gradske uprave.

Tagovi

Jedan komentar

  1. Juce sam otisao da se informisem i pokrenem proces legalizacije za moju kucu u naselju Ulice. U konsultaciji sa pravnikom, obavijesten sam da ce proces kostati izmedju 4200-5000 KM za nedovrsenu kucu p+s ukupno 140m2. Van svake pameti…a ostalima za informaciju jer je i u tekstu i u javnosti polovicna i nepotpuna informacija bar sto se tice cijene. Nisu navedeni ostali troskovi.

Back to top button
Close
Close