9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Obilježena prva godišnjica rada društva „Kanis“

ZVORNIK – Predavanjima na teme: „Organizacija kinoloških društava“, „Značaj izložbi i uzgojnog pregleda“, „Genetika i značaj rada sa štencima“, te „Ishrana i preventivna zaštita“, u Zvorniku je večeras obilježena prva godišnjica rada Kinološkog društva „Kanis“ iz ovog grada.

Predavanje, uz vizuelno prikazivanje slike i filma, održao je istaknuti kinolog, profesor na nekoliko fakulteta u Srbiji i dugogodišnji rukovodilac za obuku pasa u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Obrad Đokić iz Beograda.

Đokić je naglasio da je, za svakog pojedinca koji želi da ima psa, najbitnije da nauči nešto o psima, da ozbiljno rade sa svojim štencima, jer psi nisu igračke nego ozbiljna bića koja, može se reći, znaju da misle i vole.

„Obuka pasa počinje bukvalno tridesetog dana života kada se psu mozak razvija, dok se nakon šest mjeseci počinje ozbiljnije raditi“, rekao je Đokić i dodao da i mali psi mogu biti veoma opasni ako se pogriješi u njihovom odgoju i vaspitanju.

On je dodao da je proučavao razne životinje od vuka do tigra, ali je ga je ljubav prema psima odvela u policiju, gdje im je posvetio 35 godina rada.

„‘Kroz moje ruke’ prošlo je oko 12.000 pasa, jasno i ljudi kojima sam prenosio znanje, a napisao dam pet, šest knjiga o psima te držim seminare po cijeloj Evropi iz ove oblasti“, rekao je Đokić i podsjetio da je formirao i dva centra za obuku pasa u Republici Srpskoj.

Predsjednik Kinološkog društva „Kanis“ Zvornik Vladimir Stevanović podsjetio je da je Društvo zvanično počelo sa radom u novembru prošle godine.

„Prije godinu dana registrovali smo Društvo, ali je ekipa zvorničkih ljubitelja pasa i prije toga počela sa radom. U godini za nama organizovali smo više događaja, od kinološke večeri, preko smotre pasa, prezentacija društva, a najveći uspjeh nam je izložba pasa u Zvornik koja je sigurno bila jedna od najbolje organizovanih i posjećenih izložbi u BiH“, rekao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, nastavićemo aktivno da radimo na provođenju zacrtanih planova u idućoj godini, kao što je edukacija mlađih članova, održavanje izložbe pasa, predavanja i slične radnje.

„Cilj nam je da u idućoj godini obezbjedimo gradnju parka za pse u kojem će se slobodno kretati i, što je bitno, socijalizovati, jer će biti ograđen prostor“, rekao je Stevanović i dodao da će se time omogućiti građanima, koji nisu ljubitelji pasa, da nesmetano i bez straha šetaju.

Zahvalivši se Gradskoj upravi Zvornik na podršci za osnivanje i rad Društva, Stevanović je rekao da „Kanis“ ima oko 80 članova, što je „izuzetan broj za ovu regiju“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se