3.1 C
Zvornik
29. новембра 2022.

Najveće ljubavi Fidela Kastra

Pokojni kubanski lider Fidel Kastro često je izjavljivao da je njegovom srcu najbliža njegova domovina.

Međutim, čovjek koji je oblikovao Kubu u proteklih šest decenija imao je mnoge druge ljubavi. Jedna od njih, dama koja je bila agent CIA, umalo ga je koštala života.

Femme fatale: Marita Lorenc

U ovoj gotovo filmskoj priči, jedna od najkontroverznijih žena u Fidelovom životu bila je špijun CIA. Marita Lorenc je, kako se vjeruje, 1959. bila poslata iz SAD kako bi ubila Kastra, ali u odsudnom trenutku nije mogla da povuče obarač, jer ga je zavoljela.

Ona je postala njegova ljubavnica i godinu dana po dolasku na Kubu u Kastrov desert pokušala da ubaci kapsule sa otrovom, ali je on otkrio njenu namjeru.

„Mislila sam da će me upucati, ali mi je dao pištolj i rekao mi: ’Jesi li došla da me ubiješ?’ Onda je uzeo dim cigare i zatvorio oči. Nije se branio jer je znao da ja to ne mogu da uradim. Još me je volio i ja sam još voljela njega“, rekla je Lorenc svojevremeno.

Ona je tada, kako kaže, bacila pištolj.

Kubanska bračna kriza: Mirta Dijaz Balart

Jedina zvanično poznata Kastrova supruga bila je Mirta Dijaz Balart koja je poticala iz bogate porodice. Ćerka Rafaela Hose Dijaza-Balarta, istaknutog kubanskog političara i gradonačelnika, upoznala je Kastra na studijama filozofije na Univerzitetu u Havani.

Par se vjenčao 1948. i dobio jedno dijete – Fidela Anhela Kastra Dijaz-Balarta (poznatog i kao Fidelito).

Međutim, 1955. njihov brak je propao i Mirta i Fidel su se razveli. Ona se potom udala za njegovog zakletog neprijatelja Emilija Nunjeza Portuonda, čovjeka koji je podržavao Fulgensija Batistu, lidera Kube zbačenog tokom Kastrove revolucije.

Dijaz Balart živjela je u Španiji sa svojom porodicom, dok je Kastro Mlađi studirao u SSSR-u. Vratila se u rodnu Kubu 2006. poslije 40 godina egzila.

Aristokratske veze: Natalija Revuelta

Kastro je upoznao Nataliju Revueltu pedesetih godina kada je još bio u braku s Mirtom. Natalija, poznata i kao Nati, poticala je iz aristokratske porodice i donirala je novac Kastrovom pokretu. Tada je bila u braku sa uglednim hirurgom.

Prema pisanju „New York Times“-a, Kastro i Revuelta su razmjenjivali pisma puna strasti i često u prepiskama diskutovali o filozofiji i revoluciji.

„Gorim“, napisao joj je Kastro 1954. „Piši mi, jer ne mogu da živim bez tvojih pisama“.

Natalija je s Fidelom dobila ćerku Alinu Fernandes 1956. ali je ona kada je odrasla, žestoko kritikovala politiku Kube. Napustila je ostrvo 1993. koristeći lažna dokumenta i sada živi u SAD.

Tajna ljubav: Dalija Soto del Valje

Malo toga se zna o Daliji Soto del Valje, koja je bila s Kastrom od šezdesetih godina. Prema kubanskim medijima, par je između 1962. i 1974. dobio petoricu sinova: Antonija, Alehandra, Aleksisa, Alehandra „Aleksa“ i Anhela. Kastro se navodno njom tajno oženio 1980.

Decenijama Kubanci nisu znali ništa o Daliji, a prvi put se na kubanskoj televiziji pojavila tek 2001.

Srcelomac

Vjeruje se da je Kastro imao mnogo ljubavnica i mnogo djece. U knjizi En Luiz Bardah „Bez Fidela: Smrt predskazana u Majamiju, Havani i Vašingtonu“, autorka tvrdi da je Fidel bio otac najmanje desetoro djece, a Kuba nije učinila ništa da to opovrgne.

U intervjuu za magazin „Vanity Fair“ 1993. upitan o tome koliko djece ima, Kastro je odgovorio: „Gotovo pleme“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se