10.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Ko je „Džej“ Prodanović, prvi tamnoputi „orlić“

„Lepo mi je ovde. Osećam se zaista ponosno što nosim dres države u kojoj mi je rođena majka“, kaže mladi fudbaler Esena.

Projekat je zaživio i tek bi trebalo da počne da daje prave rezultate.

Prvi nagovještaji su pozitivni – eksperimentalni sastav fudbalera sa srpskim korjenima, skautiranih u inostranstvu, pobjedio je juče u Staroj Pazovi improvizovanu reprezentaciju Fudbalskog saveza Beograda. Ubjedljivo, 6:1 (4:1).

U „Kući fudbala“ u Pazovi ovih dana boravi grupa igrača sa raznih meridijana kojima je jedno zajedničko – imaju srpsko porijeklo, bez obzira što su mahom rođeni i odrasli u inostranstvu. Upravo takve fudbalere, uzrasta 15 i 16 godina, želio je na djelu, na treninzima i utakmicama, da vidi selektor selekcije u kojoj igraju momci rođeni 2001. i mlađi, Vladimir Ješić.

Jedan od njih privlači pažnju utoliko što bi, ukoliko se bude fudbalski razvijao kako nagoveštava da hoće, postao prvi tamnoputi fudbalski reprezentativac Srbije. Riječ je o Džejsonu Prodanoviću iz Njemačke, igraču koji je nastupao za Borusiju Dortmund, a potom prešao u sastav Esena.

„Lepo mi je ovde. Osećam se zaista ponosno što nosim dres države u kojoj mi je rođena majka. Ona je iz Crvenke, nosim s mnogo ljubavi njeno prezime“, rekao je krilni napadač, Prodanović, za „Večernje novosti“ i dodao:

„Saigrači su mi odmah dali nadimak Džej. Još nekoliko dana ću biti ovde u Srbiji i već sada nosim lepe uspomene. Drago mi je da sam na debiju postigao i gol za Srbiju“.

Prodanović (16), najbolji strijelac Esena u odgovarajućoj kadetskoj ligi u Njemačkoj sa četiri pogotka na devet nastupa, kaže da su mu fudbalski idoli Nejmar i Antoni Marsijal.

Novu šansu da se nametnu kod selektora Ješića, „stranci“ će imati sutra, u 11.00, kada će se „dijaspora“ sastati sa reprezentacijom Fudbalskog saveza Vojvodine.

U FSS su već impresionirani Prodanovićevim igrama, a jedan od zaposlenih uporedio ga je sa Frankom Rajkardom, vjerovatno zbog frizure.

Ovaj boravak u Srbiji, Prodanović bi mogao da iskoristi i da nauči osnovne fudbalske pojmove na srpskom jeziku koji, kako priznaje, slabo govori i razumije.

Srbija – Beograd 6:1 (4:1). Strijelci: Tejić, Đermanović, Novaković (2), Prodanović i Jočić za Srbiju, a Kupusović za Beograd. Gledalaca: 300.

Srbija: Krstović, Đorđević, Đurić, Ćorić, Čestić, Eraković, Tejić, Novaković, Đermanović, Pavlović, Rukavina. Igrali su još: Ćetković, Ćoković, Stanišić, Trivunović, Balaž, Jočić, Ružičić, Savić, Prodanović, Jakšić.

Beograd: Leković, Radmanović, Daraboš, Lončar, Jovanović, Savić, Stanojlović, Stojanović, Kupusović, Đorđević, Stokić. Igrali su još: Obadal, Bjelica, Glišić, Ajdinović, Jocić, Bunjevčević, Burmaz.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se