5.9 C
Zvornik
26. новембра 2022.

Kecmanović: Ako nema poštivanja izvornog Dejtona – razlaz

BEOGRAD – Normalizacija odnosa u BiH može počivati samo na vraćanju izvornom Dejtonskom sporazumu, a ako ni Bošnjaci ni Hrvati neće da ga poštuju, a spoljni garanti to tolerišu ili čak čak podstiču, onda je jedino rješenje – razlaz, smatra univerzitetski profesor Nenad Kecmanović.On navodi da međunarodna zajednica nije adresa za rješavanje problema u BiH, već najveći dio tih problema.

„Iako kreatori Dejtonskog sporazuma, Amerikanci su, umjesto da bdiju nad njegovom striktnom primjenom, prvi počeli da ga ruše“, napisao je Kecmanović u autorskom tekstu za „Politiku“.

Prema njegovom mišljenju, da nije bilo tako, narodi u BiH bi Aneks 4 prihvatili tokom četvrt vijeka kao svoj ustavni okvir.

Kecmanović ističe da 1992. godine, kada je terotorijalno-etnička izmiješanost u BiH bila nalik leopardovoj koži, razlaz nije bio moguć bez rata, ali da je sada slika sasvim drugačija – granice se mogu legalizovati i tri naroda u miru razići.

Kecmanović napominje da je vlast U Republici Srpskoj u posljednjih desetak godina uspjela da zaustavi proces nestajanja Srpske i da su Bošnjaci ostali, ne samo bez unitarne BiH, nego i bez svog entiteta – svedeni na nekoliko kantona na 25 odsto teritorije.

„Njihova posljednja nada da bi se spoljnopolitičkom intervencijom moglo nešto promijeniti zamrla je izbornim porazom Hilari Klinton“, navodi Kecmanović.

On ukazuje da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno pred Savjetom bezbjednosti UN zatražio smjenu predsjednika Srpske Milorada Dodika, u svojoj sarajevskoj hibernaciji nije ni primijetio da se svijet oko njega promijenio i da SAD i EU nisu ono što su bile.

Kecmanović je podsjetio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin nedavno rekao da resetovanje međunarodnog poretka nije počelo sa Ukrajinom i Sirijom, nego bombardovanjem Jugoslavije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se