2 C
Zvornik
20. април 2024.

Druženje uz mačvansku pogaču i zvornički paprikaš

Uspješna saradnja lovaca iz zvorničkoj kraja sa kolegama iz lovačkih udruženja u Srbiji

Piše: Mišo LAZAREVIĆ

Lovci iz zvorničkog kraja, već decenijama, imaju uspješnu saradnju sa svojim kolegama u susjednim opštinama, u Republici Srbiji. Lovačka drugovanja u priobalju Drine iznjedrila su mnoga trajna prijateljstva, ali i bratimljenja sa pojedinim lovačkim udruženjima. Kao rijetko ko na ovim prostorima, lovci sa obje strane Drine, su uspostavili nebrojene kontakte, organizovanjem raznih lovačkih manifestacija, zajedničkih izlazaka u lov i druženja, na kojima se, na najbolji način, manifestuje jedinstvo i ljubav prema lovačkom pozivu i prirodi, pokazuje istinsko čovjekoljublje, prijateljstvo, dobri komšijski odnosi…

U LU „Vukovi sa Drine“ ponosni su na saradnju sa lovcima iz Mačve, u Bogatiću, posebno članovima sekcije Glušci.

-Sa lovcima iz Mačve se družimo više od četiri decenije – priča Mićo Erić, jedan od doajena lovstva u zvorničkom kraju.

Upravo na njegovu inicijativu je i došlo do bratimljenja zvorničkih i lovaca iz Bogatića.

-Bratimljenje između naših lovačkih društava bilo je sredinom sedamdesetih godina. Nisam bio na potpisivanju Povelje u Bogatiću, ali sam poslije toga bio na svim našim zajedničkim druženjima – kazuje ovaj poznati lovac.

I dodaje:

„Nije samo druženje bilo u lovu. Mi smo se družili i porodično, odlazili jedni drugima na porodične slave. Upoznavali smo naše mlađe generacije kako bi se ovo prijateljstvo nastavilo“, govori Erić.

Dobrosav Vasić, ugledni lovac i domaćin iz Glušaca, zakoračio u drugu polovinu osme decenije, jedan je od najvećih pobornika ove lovačke saradnje.

„Mi redovno dolazimo kod naših prijatelja u Zvornik, a oni kod nas u Mačvu. Postali smo nerazdvojni, kao braća. Niko se ne zna družiti kao lovci. Nije naš interes lov, nego se družiti i posjetiti svoje prijatelje, lovce“, ističe Dobrosav, dok svojim domaćinima, iz LU „Vukovi sa Drine“, predaje čuvenu mačvansku pogaču, koja je postala redovan poklon tokom susreta lovaca iz Glušaca i Zvornika.

Njihovi domaćini, s druge strane, „odgovaraju“ svojim specijalitetom, tako da druženje traje uz mačvansku pogaču i zvornički paprikaš.

Na lijevoj obali Drine, na jednoj lovačkoj manifestaciji zvorničkih lovaca, zatekli smo i Momira Obradinovića, potpredsjednika Lovačkog društva „Gučevo“ iz Loznice.

Jedna od najvećih lovačkih organizacija u Podrinju, sa više od 600 članova, takođe uspješno sarađuje sa lovcima sa druge, desne obale rijeke, u zvorničkoj opštini.

„Naša druženja traju više od tri decenije. Kad god se ukaže prilika, međusobno se posjećujemo. Ali, ne dolazimo jedni kod drugih samo zbog lova i zato što, recimo, nemamo pojedinu vrstu divljači, nego isključivo zbog lovačkog drugovanja“, naglašava Obradinović, dok se u društvu predsjednika zvorničkih lovaca, Branislava Mirkovića, dogovara o predstojećim zajedničkim aktivnostima lovaca iz Loznice i Zvornika.

I u drugom ovdašnjem lovačkom udruženju, kozlučkom „Sokolu“, imaju svoje pobratime preko Drine.

Zoran Radosavljević, predsjednik LU „Soko“, priča nam kako su, prije četiri decenije, članovi tadašnjeg društva „Fazan“ uspostavili saradnju sa lovcima iz Lešnice, varošice pored Loznice.

-Imamo dugogodišnju tradiciju druženja i saradnje sa Lovačkim udruženjem „Vidojevica“, – kaže Radosavljević. Naši stariji članovi se sjećaju vremena kada su lovci iz kozlučkog društva, svojevremeno, početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, učestvovali u izgradnji lovačkog doma u Lešnici.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#e5e5e5″ arrow=“yes“]

Lovci sa obje strane Drine su uspostavili nebrojene kontakte, organizovanjem raznih lovačkih manifestacija, zajedničkih izlazaka u lov i druženja, na kojima se manifestuje jedinstvo i ljubav prema lovačkom pozivu i prirodi, pokazuje istinsko čovjekoljublje, prijateljstvo, dobri komšijski odnosi.

[/quote]

Solidarnost lovaca sa lijeve obale Drine nije bila samo u dobrovoljnom radu. Štaviše, u lovačkom almahanu udruženja iz Kozluka, zapisano je da je, u to vrijeme, cjelokupan godišnji iznos lovačke članarine doniran za izgradnju lovačkog objekta u Lešnici.

-Prijatelji iz Lovačkog udruženja „Vidojevica“ nikad nisu zaboravili taj gest naših lovaca – navodi Radosavljević, dodajući da su upravo lovci iz Lešnice bili prvi koji su, organizovano i masovno, došli u Kozluk da podrže obnovljeni rad ovog udruženja nakon završetka posljednjeg rata na ovim prostorima.

Predsjednik LU „Vidojevica“ Miloje Petrović biranim riječima priča o bratskim vezama dva lovačka udruženja.

„Mnogo smo upućeni jedni na druge. Naši prethodnici su čvrsto trasirali put saradnje. Lovci „Vidojevice“ i „Sokola“ uvijek su dobri domaćini i dragi gosti jedni drugima“, ističe Petrović, podsjećajući da je Povelja o bratimljenju lovačkih udruženja iz Lešnice i Kozluka potpisana tačno prije četiri decenije, 1976. godine.

Miodrag Brezjačanin, iz Lešnice, bio je jedan od aktera u bratimljenju lovaca iz varošica kod Zvornika i Loznice.

On je, dakle, pune četiri decenije prisutan u lovnim aktivnostima na ovim prostorima.

-Ponosan sam što sam član oba lovačka udruženja. U „Sokolu“ sam već odavno stekao status počasnog i zaslužnog lovca. Mi lovci, sa obje strane Drine, smo kao jedno lovačko društvo i jedna velika familija“, poručuje popularni „Šećer“, jedan od najomiljenijih lovačkih likova u priobalju Drine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se