8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

U Zvorniku podići spomenik dječaku Slobodanu Stojanoviću

Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku uputio je dopis Boračkoj organizaciji Republike Srpske, predsjedništvu Boračke organizacije Zvornik i Skupštini grada, u kojem traži da se u tom gradu podigne spomenik dječaku Slobodanu Stojanoviću koga su mučki ubili muslimani u ljeto 1992. godine.

Direktor Instituta Milivoje Ivanišević rekao je Srni da inicijativa da se ubijenom srpskom dječaku podigne spomenik datira iz 2008. godine i da je idejno rješenje spomenika izradio jedan od najuglednijih živih srpskih vajara Miodrag Živković.

„Živković, koji je autor spomenika Svetom Savi u Mileševi, kralju Nikoli u Podgorici, Vuku Karadžiću u Loznici, streljanim đacima 1941. godine u Kragujevcu, Spomen-kompleksa `Sutjeska` i mnogih drugih prihvatio je da besplatno obavi sve poslove, od izrade idejnog riješenja do konačne realizacije i postavljanja“, pojasnio je Ivanišević.

On je podsjetio da je nadležno ministarstvo Republike Srpske kao znak podrške inicijativi, u vrijeme kada je ona pokrenuta, obezbijedilo 20.000 KM i uplatilo ih republičkom odboru BORS-a, gdje bi ta sredstva i danas trebalo da budu deponovana.

Ivanišević je poručio da sada kada je uhapšena Elfeta Veseli, ubica Slobodana Stojanovića, treba zaokružiti plemenitu misiju podizanja spomenika malom Slobodanu i njegov lik i žrtvu oteti od zaborava.

Dijete-mučenik, jedanaestogodišnji Slobodan Stojanović ubijen je u junu 1992. godine kada se iz zbjega u koji je otišao da bi se sklonio od komšija muslimana vratio u rodnu kuću u Donjoj Kamenici da spase psa ljubimca, kojeg je tamo ostavio.

Komšinica Elfeta Veseli zvjerski ga je mučila i ritualno zasjecala nožem, a potom ubila, pucajući mu u sljepoočnicu.

Elfeta Veseli uhapšena je u Švajcarskoj 29. septembra na zahtjev Tužilaštva BiH.

Ona se tereti za izuzetno svirepo ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se