izbor urednikaSvijetVIJESTI

„Sukobi u bližoj budućnosti biće ekstremno smrtonosni i brzi“

VAŠINGTON – Američki vojni zapovjednici otkrili su svoja predviđanja za slučaj velikog konflikta i tvrde da je rat između država u nekom trenutku u budućnosti gotovo siguran.

Umjetna inteligencija i pametno oružje će biti u prvom plan, u neprijatelji će biti savremene države koje se ponašaju agresivno, piše Daily Mail, penosi dnevnik.hr.

“Konvencionalni sukobi u bližoj budućnosti će biti ekstremno smrtonosni i brzi, a mi ih nećemo moći zaustaviti’, rekao je general William Hix na godišnjem panelu o budućnosti vojske u Vašingtonu.

“Brzina događaja će nadmašiti naše ljudske sposobnosti. Brzina pri kojoj strojevi mogu donositi odluke u budućnosti zahtijevaće novi odnos između čovjeka i strojeva“, dodao je.

Kina i Rusija prikupljaju glomazne konvencionalne vojske koje se sve više baziraju na tehnologiji i tako primoravaju Pentagon da razmišlja i priprema se za “nasilje kakvo vojska SAD nije vidjela još od Koreje“, tvrdi Hiks. General Joseph Anderson kaže da se SAD suočava s prijetnjom savremenih nacionalnih država koje se ponašaju agresivno u militarnom takmičenju.

“Na koga vas to podsjeća? Na Rusiju?“ – upitao je.

“Rat između država je u jednom trenutku u budućnosti gotovo garantovan“, smatra general Mark A. Milley. Budući protivnici bi mogli okončati dominaciju SAD u vazduhu, a nova oružja bi mogla spriječiti mornaricu da se uključi u borbu, upozorio je Milley te istakao da bi vojska trebala biti spremna i za cyber ratovanje.

Osim toga, valja se pripremiti i za djelovanje bez komunikacije koje idu preko satelita i precizne navigacije koju sada uzimaju zdravo za gotovo te i za borbe u složenom urbanom okruženju.

Milley navodu dugu listu fundamentalnih promjena s kojim se suočavaju država i vojska SAD-a uključujući i obnovljene prijetnje Rusije, sve veću ekonomsku i vojnu moć Kine, sve veći broj nestabilnih država i klimatske promjene koje bi mogle dovesti do dodatnih nestabilnosti.

“Ako je cilj spriječiti rat, naša vojska i narod moraju biti spremni“, jasan je Milley. Valjat će dizajnirati i oružja budućnosti.

Tagovi
Back to top button
Close
Close