18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Server: Putin izgubio CG, pokušaće da izazove probleme

Analitičar i profesor na Univerzitetu Džons Hopkins, Danijel Server kaže da poslije izbora u Crnoj Gori postoji snažna podrška za pristupanje zemlje NATO-u i EU.

“Izgleda mi kao da je NATO pobijedio. Pobjedu je odnio Đukanović, mada ne toliko veliku koliku je možda želio, ali je pobijedio. Imaće prvi šansu da formira vladu i biće mu potrebna koalicija, za šta ima mnogo opcija”, kazao je Server za Glas Amerike, prenosi RTCG.

Smatra da bi vlada DPS-a s manjinskim strankama bila stabilna.

“Ne vidim razlog zašto to ne bi bio slučaj. Čini mi se da je većina manjina u Crnoj Gori ne samo prihvatila Đukanovića, već je i srećna sa idejom da Crna Gora bude članica NATO-a, što vide kao garanciju određenog nivoa pristojnog tretmana jer je NATO klub demokratija koje na ispravan način tretiraju svoje manjine”, ističe Server.

Napominje, međutim, da u Crnoj Gori dalje postoji protivljenje evroatlantskim integracijama.

“Protivljenje su u velikoj mjeri podstakli Rusi, koji pokušavaju da spreče pristupanje Crne Gore NATO-u i istovremeno da upozore Srbiju protiv učlanjenja. Međutim, izgubili su. Riječ je o jasnom i nedvosmislenom gubitku Vladimira Putina, ali očekujem da će nastaviti da pokušava da izazove probleme u Crnoj Gori”, smatra Server.

Vjeruje da će zvanični Vašington da bude uglavnom zadovoljan onim što se dogodilo.

“Nadam se da će da nastavi s ratifikacijom Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u. Znam da Crna Gora želi da to bude urađeno na zasijedanju Kongresa poslije izbora u SAD, a prije okupljanja novog saziva. Sumnjam da će to biti moguće, ali ako jeste volio bih da se to dogodi”, zaključio je profesor.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se