18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

„Roveri“ su pronašli dokaze o nekadašnjem životu na Marsu?

NJUJORK – Najnovija istraživanja na Marsu možda sugerišu da je Crvena planeta nekada bila prepuna života, te da pojedini oblici života postoje i danas, prenosi jedan broj naučnih portala.
Kako navode internet portali specijalizovani za svemirska istraživanja, američka svemirska agencija NASA planira da pošalje astronaute na Mars kako bi se uvjerila da je na Crvenoj planeti bio moguć život.

Takva misija trebalo bi da dokaže da je ta planeta nekada bila puna nama nepoznatih oblika života, a te tvrdnje temelje se na rezultatima koje je prikupilo NASA-vozilo „rover“, koje je temeljno istražilo Mars.

Zaljubljenici u nepoznate oblike života tvrde da je „rover“, istražujući površinu Marsa, detektovao oblike koji podsjećaju na ruševine naselja i spomenike, što ih navodi na zaključak da je Crvena planeta bila naseljena.

Iako se mnogi stručnjaci ne bi složili sa tim zaključkom, jedan broj portala tvrdi da u NASA vjeruju da je Mars prije nekoliko miliona godina bio pogodno tlo za život, te da je svojom strukturom i atmosferom uveliko podsjećao na Zemlju.

Te tvrdnje su zasnovane na prošlogodišnjem pronalasku tekuće vode na Marsu, što ih upućuje na zaključak kako su tu davno postojali okeani, jezera i rijeke.

Navodi se da postoje dokazi o postojanju nekih količina kiseonika na Marsu, pa neki od naučnika vjeruju da je moguće da su na toj planeti živjeli organizmi kakvih ima i na Zemlji.

Naučna javnost iščekuje planirane misije poput ekspedicije „Egzo Mars“, koja bi trebalo da utvrdi istinu o eventualnom životu na Marsu.

Prema planovima, misija „Egzo Mars“, koju zajednički razvijaju Evropska svemirska agencija /ESA/ i NASA, trebalo bi da 2018. godine potraži biomarkere na Marsu, bilo one iz prošlosti ili iz sadašnjosti.

Dva „rovera“ sa dvometarskom bušilicom prikupljaće podatke sa raznih dubina Marsove površine, na kojoj bi se mogla naći tekuća voda i gdje bi mikroorganizmi mogli preživjeti djelovanje kosmičkih zraka.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se