Preliminarno: Đukanovićev DPS 36 mandata, DF 18 mandata

PODGORICA – Na osnovu 97,7 odsto obrađenog uzorka vladajuća Demokratska partija socijalista osvojila 41,1 odsto glasova, odnosno 36 od 81 mandata u Skupštini Crne Gore.

Demokratski front (DF), prema do sada obrađenim podacima, ima 20,4 posto, odnosno 18 mandata, a Velika koalicija Ključ 10,6 odsto, odnosno devet mandata, saopštio je Centar za monitoring i istraživanje (CEMI).

Demokrate Alekse Bečića sa 9,7 odsto imaju osam mandata, dok je SDP osvojio pet odsto glasova, što su četiri mandata.

Bošnjacka stranka osvojila je 3,3 odsto ili dva mandata, dok je Socijaldemokratama Ivana Brajovića pripalo 3,1 odsto glasova, ili dva mandata.

Hrvatska građanska lista (HGI) je osvojila jedan mandat, kao i koalicija Albanci odlučno.

Pozitivna Crna Gora nije prešla cenzus jer je osvojila 1,3 odsto.

Slične podatke na 92,8 odsto obrađenih glasova objavio je i Centar za demokratsku tranziciju. DPS 41 odsto (35 mandata), DF 20,8 odsto (18), Ključ 10,8 odsto (9), Demokrate 10,1 odsto (8), SDP 5,3 odsto (4), BS 3,6 odsto (3), SD 3,1 odsto (2).

Funkcioner DPS-a Predrag Sekulić izjavio je da je DPS samostalno osvojio 36 mandata, a da sa svojim tradicionalnim partnerima, a to su manjinske stranke, ima 43 mandata.

Član Demokratskog fronta Emilo Labudović proglasio je, pak, pobjedu opozicije na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

„Rezultati potvrđuju da opozicija ima pobjedu, odnosno 42 mandata“, kazao je Labudović i dodao:

„Crna Gora se oslobađa stega DPS-a, i u ime DF-a poštovani građani Crne Gore stiže sloboda, i ja vam je već sada čestitam“.

Zbog neuspjeha Pozitivne Crne Gore na parlamentarnim izborima, lider te stranke Darko Pajević saopštio je da podnosi ostavku na tu funkciju.

Na izborima je biračko pravo iskoristilo 73,2 odsto građana.

Ovi izbori bili su deseti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a četvrti nakon obnove nezavisnosti, a učestvovalo je 17 izbornih lista.

Back to top button