DruštvonaslovnaVIJESTI

Pilule za kontracepciju duplo skuplje u BiH

BANJALUKA – Kontraceptivne tablete diane-35 i logest, koje koristi veliki broj žena, u apotekama u BiH znatno su skuplje nego u Srbiji.

Slađana T., djevojka iz Gradiške, kazala nam je da pakovanje diane-35 od 21 pilulu plaća u apotekama u BiH od 13,50 do 15,20 KM, zavisno gdje ih kupuje, dok je to isto pakovanje u Srbiji oko osam KM.

„Zato zamolim sestru koja živi u Bačkoj Palanci da mi tako kupi tablete koje koristim zbog određenih problema sa jajnicima. Tamo diane-35 koštaju 525 dinara, što je oko osam KM, a u drugim gradovima Srbije su čak i jeftinije, pa se mogu naći i po 450 dinara“, objašnjava nam ona.

I logest kontraceptivne pilule u apotekama u Srbiji koštaju 7,70 KM, a kod nas su skuplje.

„Logest u pakovanju od 21 pilulu košta 14,80 KM“, kazali su nam iz dobojske apoteke.

Jedan od razloga zbog čega su lijekovi u BiH skuplji u odnosu na one u regiji je i visoka stopa PDV-a koja iznosi 17 odsto, dok u Srbiji i Hrvatskoj na neke lijekove iznosi nula odsto, na neke pet, sedam ili devet odsto.

Kontraceptivne pilule je moguće kupiti i bez recepta, ali je najbolje imati preporuku ljekara.

Ranije smo pisali takođe o razlikama u cijenama i kod drugih lijekova, a to su nam potvrdili i čitaoci.

„Lijek tritace od 2,5 mg sam u Gradišci platio šest KM, dok ih u Srbiji kupim za 120 dinara, što je 1,90 KM. To je tri puta skuplje“, žali se Miroslav, koji ima visok pritisak.

Back to top button
Close
Close