7 C
Zvornik
26. новембра 2022.

Pilule za kontracepciju duplo skuplje u BiH

BANJALUKA – Kontraceptivne tablete diane-35 i logest, koje koristi veliki broj žena, u apotekama u BiH znatno su skuplje nego u Srbiji.

Slađana T., djevojka iz Gradiške, kazala nam je da pakovanje diane-35 od 21 pilulu plaća u apotekama u BiH od 13,50 do 15,20 KM, zavisno gdje ih kupuje, dok je to isto pakovanje u Srbiji oko osam KM.

„Zato zamolim sestru koja živi u Bačkoj Palanci da mi tako kupi tablete koje koristim zbog određenih problema sa jajnicima. Tamo diane-35 koštaju 525 dinara, što je oko osam KM, a u drugim gradovima Srbije su čak i jeftinije, pa se mogu naći i po 450 dinara“, objašnjava nam ona.

I logest kontraceptivne pilule u apotekama u Srbiji koštaju 7,70 KM, a kod nas su skuplje.

„Logest u pakovanju od 21 pilulu košta 14,80 KM“, kazali su nam iz dobojske apoteke.

Jedan od razloga zbog čega su lijekovi u BiH skuplji u odnosu na one u regiji je i visoka stopa PDV-a koja iznosi 17 odsto, dok u Srbiji i Hrvatskoj na neke lijekove iznosi nula odsto, na neke pet, sedam ili devet odsto.

Kontraceptivne pilule je moguće kupiti i bez recepta, ali je najbolje imati preporuku ljekara.

Ranije smo pisali takođe o razlikama u cijenama i kod drugih lijekova, a to su nam potvrdili i čitaoci.

„Lijek tritace od 2,5 mg sam u Gradišci platio šest KM, dok ih u Srbiji kupim za 120 dinara, što je 1,90 KM. To je tri puta skuplje“, žali se Miroslav, koji ima visok pritisak.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se