-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Mađari na referendumu odlučuju o sudbini izbjeglica

BUDIMPEŠTA – U Mađarskoj se danas održava referendum o sistemu kvota EU za raspodjelu migranata.

Mađarima je postavljeno pitanje „Da li želite da EU može da nameće obavezno naseljavanje nemađarskih državljana u Mađarskoj bez saglasnosti parlamenta?“

Pitanje se odnosi na program EU za preseljavanje migranata iz Italije i Grčke u druge članice bloka na osnovu sistema kvota.

Prema rezultatima posljednjih anketa, opcija „ne“ vodi sa oko 80 odsto.

Međutim, problem može predstavljati izlaznost, jer rezultati anketa govore i da će oko 48 do 55 odsto Mađara izaći na referendum.

Za uspjeh referenduma neophodno je da izlaznost bude veća od 50 odsto.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc upozorio je da Mađarska igra „opasnu igru“ organizujući referendum protiv plana premještaja izbjeglica unutar EU, ako po planu treba da primi samo 2.000 migranata.

„Mađarski premijer Viktor Orban se poigrava temeljnim načelom EU: dovodi u pitanje utemeljenost evropskih zakona u kojima je Mađarska i sama učestvovala“, istakao je predsjednik evropskog parlamenta.  Martin Šulc je pozvao čelnike drugih zemalja članica EU, koji poštuju propise, da Orbanu očitaju lekciju.

„Trebalo bi da kažu svom kolegi: tako više ne ide. Solidarnost nije jednosmjerna“, ocijenio je on. Evropska komisija je podsjetila da referendum koji se danas održava neće imati nikakav pravni značaj na prihvaćene obveze.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se