12 C
Zvornik
19. април 2024.

Evo zašto nikako ne smijete da ubijete smrdibubu!

Da li su i vaš dom u zadnjih nekoliko dana počele da opsedaju smrdibube? Ako je odgovor da, vi ste pravi srećnik!

Ovih dana mnogi se žale na najezdu tvrdokrilih zelenih ili smeđih buba, takozvanih smrdljivih martina. Priča se da su smrdibube opasne, da sišu krv, da šire zaraze, da će nas sve potrovati… Ali, to je sve jedna velika nepravda!

Ovi insekti dolaze iz reda štitastih stenica, ali to ne znači da su krvopije kao što su to njihove sitne parazitske rođake – krevetne stenice, koje nastanjuju postelje i stvarno grizu i piju krv.

Smrdibube možda i mogu da budu čovekovi neprijatelji, ali samo na njivama, gdje se hrane lišćem žitarica i ljuskama semenki, pa oštećuju biljke i zemljoradnicima donekle smanjuju prinos.

Međutim, ove bube ne podnose hladnoću. Zato, kada dođe jesen, one počinju da se bore za goli život i traže sklonište negde gdje je toplo, tek da prezime.

Za ljude ne predstavljaju nikakvu opasnost, ali mnogi ih se plaše ili naprosto gade. Na vaša nastojanja da ih uhvatite i ponovo izbacite na hladnoću, one će reagovati u samoodbrani i ka vama štrcnuti smrdljivu tečnost.

No, narod je od pamtiveka poštovao smrdibube i vjerovao u njihove natprirodne moći. Naši stari su čak skovali uzrečicu “Kad smrdljivi martin uđe u kuću – biće para!”.

Zato, ne ubijajte sirote smrdibube i dozvolite im da se, kao putnici namernici, kod vas sklone od vjetra, kiše, hladnoće i snijega, a one će vam uzvratiti blagostanjem u vašem domu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se