15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Dani japanske kulture u Narodnoj biblioteci

ZVORNIK – Zvornička Narodna biblioteka organizovala je Dane japanske kulture u okviru čega realizuje niz aktivnosti. U ovoj ustanovi su najavili da će ova manifestacija postati tradicionalna i da će svake godine biti podizana na viši nivo.

U okviru Dana japanske kulture danas je u Narodnoj biblioteci prezentovana istorija i kultura Japana, dok su učenici SŠC „Petar Kočić“ govorili haiku poeziju. Manifestaciji je prisustvovao Takajuki Kumakura, kulturni ataše Ambasade Japana u BiH, te gradonačelnik Zvornika, Zoran Stevanović.

Kumakura je izrazio zadovoljstvo realizacijom ovakve manifestacije u Zvorniku.

– Ovom prilikom donijeli smo japanske magazine pod nazivom „Niponika“ koji predstavljaju razne dimenzije japanske kulture i društva, veoma su edukativni i zanimljivi, sa predivnim slikama Japana. U budućnosti planiramo i da obezbijedimo nešto literature za ovu biblioteku – rekao je Kumakura.

Stevanović je obraćajući se na današnjoj manifestaciji, istakao da je u posljednjih 10 godina opština, a kasnije grad Zvornik, uspostavio odličnu saradnju sa Ambasadom Japana i japanskim narodom.

– Jedan detalj je bio posebno upečatljiv koji sada želim da istaknem. Naime, mi smo zajedno učestvovali na realizaciji projekta izgradnje vodovoda u Oraovcu. Do potpisivanja ugovora između Ambasade Japana i naša opština nije došlo iz proceduralnih razloga, a onda se desio cunami koji je izazvao veliku katastrofu u Japanu. Usljed te nesreće koja je pogodila Japan mi smo dobili poziv da potpišemo ugovor i to je dirljiv gest, jer su se Ambasada i narod Japana i u najtežim ternucima kroz koje su prolazili sjetili svojih dogovorenih obaveza i ispoštovali ih. Taj projekat je završen uspješno, a u mom srcu i mom razmišljanju od tog momenta japanski narod ima posebno mjesto. Srećan sam što sam danas sa vama ovo je prilika i da naše mlade ljude učimo da nam takvi budu uzor, način na koji oni razmišljaju, kako su posvećeni poslu i svojim obavezama, svojoj zemlji. Reći ću i da je preko UNDP-a u toku prošle i ove godine implementirano preko milion i sto hiljada dolara za saniranje klizišta u Boškovićima. Koristim priliku da i danas izrazim zahvalnost Ambasadi Japana i japanskom narodu i ovo je mali znak pažnje jednog grada prema svemu što je Japan činio i čini za sve nas ovdje – poručio je Stevanović.

Njega Stjepanović, direktor biblioteke, istakla je da je ova ustanova davno počela sa približavanjem japanske kulture Zvorničanima, kupovanjem knjiga japanskih autora koje govore o kulturi i tradiciji Japana, a koje su prevedene na naš jezik.

– Ali, sa dolaskom volontera u našu biblioteku, Predraga Ostojić, koji je diplomirani filolog japanskog jezika, pojavilo se i veće interesovanje naših sugrađana za Japan, ondašnju kulturu i jezik. Tako smo došli na ideju da našim sugrađanima dodatno skrenemo pažnju na ovu lijepu, daleku zemlju koja je za sve nas pomalo mistična i jako zanimljiva, za šta su naši sugrađani, prije svega učenici i studenti, pokazali veliko interesovanje. To interesovanje smo pretočili u manifestaciju Dani japanske kulture u Zvorniku, uz podršku gradonačelnika Zorana Stevanovića i naše Gradske uprave. Danas su nam posebnu čast učinili gosti iz Ambsade Japana, jer su našu manifestaciju podigli na viši nivo i skrenuli dodatnu pažnju našim sugrađanima na Japan, kulutru i saradnju koju možemo uspostaviti nakon ove manifestacije – rekla je Stjepanovićeva.

Ona je napomenula da su Dani japanske kulture počeli 26. septembra, obilježavanjem Svjetskog dana jezika, kada je mališanima osnovnih škola predstavljen japanski jezik i pismo i razgovaralo se o kulturi.

U biblioteci je otvorena i izložba fotografija i knjiga posvećenih Japanu, a najavljena je i prezentacija borilačkih sportova.

U okviru manifestacije koja se završava 13. oktobra, učenici Likovne radionice „Paleta“ izrađuju slike sa motivima vezanim za Japan. Osnivač radionice Jovo Lalić rekao je da im je želja da naprave veliku izložbu o Japanu kroz koju bi spojili dvije kulture i dvije civilizacije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se