9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Referendum – demokratska afirmacija prava naroda

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da referendum o Danu Republike nema nikakve veze sa statusom, teritorijalnim pitanjima u BiH, nego samo sa demokratskom afirmacijom jednog prava koje nikom drugom nije osporeno.

Dodik je istakao da sve što radi – čini isključivo u interesu Republike Srpske, da Srpska ne krši Dejtonski sporazum, nego je to činio visoki predstavnik, a da referendum ni na koji način ne dovodi u pitanje mir u regionu.

„Republika Srpska nema nijedan razlog, niti plan da bilo šta rješava nasiljem, destabilizacijom, ratom. Ako Bakir Izetbegović ima neki drugi plan, branićemo se“, naglasio je Dodik za beogradski nedjeljnik „NIN“.

On smatra da će instrumentalizovani Ustavni sud BiH donijeti privremenu mjeru i zabraniti referendum o Danu Republike, ali da će referendum i u tom slučaju biti održan 25. septembra.

Predsjednik Srpske je istakao da on ne ubire političke poene, nego samo brani odluku Narodne skupštine Republike Srpske i konsenzus stranaka opozicije i vlasti postignut u Srpskoj kada je riječ o referendumu.

Dodik je dodao da „ne bi mogao stati“ iza bilo kakvog povlačenja referenduma, jer je odluka o njemu donesena s uvjerenjem da je to posljednji momenat odbrane od neprincipijelnog ponašanja Ustavnog suda BiH, u kojem odlučuju tri stranca i dva Bošnjaka.

„Ukinuli su nam grb i himnu, sada su ukinuli Dan Republike, odnosno tražili da se `preispita`. Sljedeće je, vjerovatno, da se ukine naziv Republika Srpska. Taj slijed mora da se prekine. U tome je cijela priča“, poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je upozorio da je krajnje vrijeme da strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, među kojima su Srbija i Hrvatska, na dnevni red stave ponašanje visokog predstavnika i zatraže izvještaj o njegovom radu, i da se oko toga odrede.

On je napomenuo da već deset godina priča da Savjet za sprovođenje mira /PIK/, kao neformalna vlast u BiH koja ne postoji u Dejtonskom sporazumu, služi kao političko pokriće nasilju visokog predstavnika, te da međunarodni faktor želi da nameće zakone, smjenjuje funkcionere…

„Sada oni kao brane Dejtonski sporazum! Šta oni brane? Uzeli su fiskalni suverenitet Republici Srpskoj, vojsku, formirali vanustavno vandejtonske Sud i Tužilaštvo BiH. Ništa od toga ne piše u Dejtonu. Postoji trenutak u kojem zaista to više ne možete da trpite“, istakao je Dodik.

Što se tiče odnose Srbije prema referendumu Srpskoj, Dodik je napomenuo da je Srbija ostavila Srpskoj pravo da se u okviru Dejtonskog sporazuma dogovara i poštovala svaki dogovor koji Srpska postigne.

„Ako neko priziva Srbiju da nam zaprijeti, nešto nije dobro razumio. Srbija se, od /Vojislava/ Koštunice preko /Borisa/ Tadića do /Aleksandra/ Vučića i /Tomislava/ Nikolića, nikada prema nama nije ponašala zapovjednički“, naglasio je Dodik.

Komentarišući nezadovoljstvo premijera Srbije Aleksandra Vučića što je izašao sa stavom o referendumu prije sastanka sa rukovodstvom Srbije, Dodik kaže da je to bila greška i da nije bilo fer, ali da su mu mediji s kojima je razgovarao obećali da će intervju emitovati naknadno, što nisu ispunili.

Na pitanje da li mu je Vučić nešto rekao o navodnim priticima Sarajeva i međunarodne zajednice da ga uhapsi, Dodik je napomenuo da ga „već deset godina hapse“, a da on živi na mjestu gdje je živio i ranije.

„Ne bježim ni od čega, uzeo sam kredit, kupio kuću, vraćam kredit Pavlović banci, sve je jasno“, rekao je Dodik.

Napominjući da je i sudski vještak iz Tuzle utvrdio da ne postoji elementi krivične odgovornosti, Dodik je rekao da sada hoće da smijene tužioca Bošnjaka koji neće da podigne optužnicu, da bi došli do tužioca koji hoće, ali da se ne boji nikakve istrage i da je spreman da svim organima u Srbiji i Srpskoj da bilo kakvu izjavu koja se bude tražila.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se