izbor urednikaLIFESTYLE

Razvijen revolucionarni lijek protiv Alchajmera?

LONDON – Naučnici su razvili novi revolucionarni lijek adukanumab, koji bi mogao u potpunosti da spriječi pojavu Alchajmera.

Testovi su pokazali rezultate bez presedana, a lijek je pozdravljen kao moguća prekretnica u borbi protiv ove okrutne bolesti.

U budućnosti, zdravim penzionerima mogao bi se pripisivati ovaj lijek da bi se spriječila demencija, slično kao što se daju statini licima kod kojih postoji rizik od srčanih udara, piše „Dejli mejl“.

Jedan britanski ekspert opisao je lijek, koji će se testirati u bolnicama širom Britanije, kao najbolji do sada. Jedan američki ljekar pozdravio je novi lijek kao najbolji u njegovoj 25-godišnjoj karijeri.

Revolucionarni lijek je osmišljen tako da utiče na oštećenja mozga.

Alchajmer i drugi oblici demencije pogađaju oko 850.000 Britanaca, a novi slučaj bilježi se svake tri minute.

Postojeći lijekovi su ograničenog dejstva i, uprkos milijardama funti uloženim u istraživanja, nijedan novi lijek nije se pojavio u posljednjih više od 10 godina.

Dok aktuelne terapije ublažavaju simptome, meta adukanumaba su oštećenja mozga, što daje nadu da će sada prvi put biti izmijenjen tok bolesti.

Lijek sadrži antitijelo koje se navodi na amiloid, protein koji se taloži na mozgu u slučaju Alchajmera, trujući i ubijajući ćelije.

U preliminarnim testovima, u kojima je učestvovalo 165 ljudi u ranim fazama bolesti, lijek je izazvao uklanjanje amiloida sa mozga.

Kod muškaraca i žena koji su mjesečno dobijali veliku dozu lijeka, amiloid je skoro nestao nakon godinu dana.

Ovaj efekat, koji je bez presedana, smatra se tako značajnim da su rezultati objavljeni u časopisu „Priroda“.

SRNA

Tagovi
Back to top button
Close
Close