14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Razmjena uvreda Klintonove i Trampa u prvoj TV debati (video)

Kandidatkinja Demokratske partije za predsjednicu SAD Hilari Klinton i njen republikanski rival Donald Tramp razmijenili su uvrede i vodili bitku oko toga ko će pokazati veći temperament, izdržljivost i rasuđivanje u sinoćnjoj vatrenoj TV debati u kojoj je Tramp često morao da uzmiče, ocijenio je AFP.

Agencija navodi da je, u debati održanoj šest nedjelja pred američke predsjedničke izbore i s anketama koje pokazuju da su kandidati skoro potpuno izjednačeni, Klintonova je uporno dovodila u pitanje spremnost njenog rivala da bude u Bijeloj kući.

Pred televizijskim auditorijumom za koji se pred početak debate procjenjivalo da bi mogao da broji i 100 miliona gledalaca, Klintonova je magnata iz oblasti nekretnina koji je postao rijaliti zvijezda predstavila kao nekoga ko nema veze sa tim šta priča i spreman je da kaže i „lude stvari“ kako bi bio izabran.

„Vi živite u vašoj sopstvenoj realnosti“, rekla je Trampu 68-godišnja kandidatkinja demokrata, optužujući ga da je svoju političku karijeru lansirao koristeći „rasističku laž“ da (predsjednik SAD) Barak Obama nije Amerikanac.

AFP navodi da je, dok je Klintonova sebe predstavljala iskusnim glasom razuma, Tramp igrao snažnog populistu, obraćajući se frustriranim radnicima kojima su dojadili političari i koji traže promjene.

„Da vam kažem nešto, Hilari ima iskustvo. Ali to je loše, loše iskustvo“, kazao je Tramp u šaljivom tonu.

On je optužio bivšu državnu sekretarku i nekadašnju prvu damu SAD da je „tipična političarka“.

„Samo priča, a nema akcije. Zvuči dobro, ali ne radi“, rekao je Tramp.

Ovaj 70-godišnjak je tokom 15 mjeseci kampanje koja je izazvala duboke podjele bio suočen sa teškim pitanjima vezanim za njegov temperament koji je uveo desničarski populizam u američki politički mejnstrim.

AFP navodi da je Tramp započeo dugo očekivanu debatu na njujorškom Univerzitetu Hofstra u umjerenijem tonu, a u skladu sa tim je svoju čuvenu crvenu kravatu koja označava moć zamijenio plavom koja mu je omogućila da izgleda više kao državnik.

Ali, kako je „temperatura rasla“, Tramp se brzo vratio verbalnim napadima, stalno prekidao Klintonovu tokom govora i čak dovodio u pitanju njenu izdržljivost nakon upale pluća.

„Pa, čim on bude proputovao kroz 112 zemalja i ispregovarao mirovni sporazum, prekid vatre, oslobađanje disidenata… ili pak provede 11 sati svjedočeći pred komitetom Kongresa, onda će moći da mi priča o izdržljivosti“, uzvratila je Klintonova.

Tramp je djelovao da je sve više iritiran tokom debate, pa je u jednom trenutku počeo da prevrće očima i glasno uzdahnuo.

U anketi koju je „Si-En-En“ uradio nakon debate na uzorku od 521 birača, 62 odsto ispitanika je izjavilo da je Klintonova pobijedila, dok je 27 odsto tvrdilo da je Tramp pobjednik.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se