Pronađena nacistička vremenska kapsula, evo šta su sačuvali

U poljskom gradu Zločejnecu, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata dijelom pripadao Njemačkoj, pronađena je nacistička vremenska kapsula koja datira iz 1934, prenio je portal Independent.

Kapsulu je otkrio areholog koji je godinama znao da ona postoji, ali nije mogao doći do nje, navodi ovaj portal pozivajući se londonski Independent.

Kapsula je prije osamdesetak godina zakopana na gradilištu Ordensburg Krosinse, koji je bio jedan od tri izgrađena edukacijska centra Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke.

Istraživači su, kako se navodi, morali da pronađu način da prođu kroz podzemne vode i debeli sloj cementa da bi došli do kapsule, a da pritom zaobiđu njemačke rudnike.

Doktor Marcin Peterlajtner rekao je da su predmeti u kapsuli savršeno očuvani, prenio je londonski „Dejli mejl“.

I španska EPA je prenijela da kapsula sadrži fotografije, između ostalog, i Adolfa Hitlera, novine, dvije kopije njegove knjige „Majn kampf“, kovanice koje su se nalazile u koverti i promotivni materijali s informacijama o Falkenburgu, što je njemački naziv za grad Zločejnec.

Predmeti se sada nalaze u Nacionalnom muzeju u Šćećinu, a materijali će biti prevedeni i konzervirani prije nego što postanu dostupni javnosti.

Back to top button